Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2014

Declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă și a Președinților BERD, Suma Chakrabarti, și BEI, Werner Hoyer

Declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă și a Președinților BERD, Suma Chakrabarti, și BEI, Werner Hoyer

Vreau să-i salut şi în prezenţa Dumneavoastră, pe cei doi oaspeţi extrem de importanţi - în stânga mea este Preşedintele Băncii Europene de Investiţii Werner Hoyer şi în dreapta mea este Preşedintele Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, dl Suma Chakrabarti.

Sunt doi oaspeţi pe care-i aşteptăm de aproape un an, de atunci am început să planificăm vizita. Şi sigur ne bucurăm foarte mult că am ajuns în această zi când putem să-i salutăm aici, la Chişinău şi să avem o discuţie extrem de importantă pe relaţia dintre Republica Moldova şi aceste două instituţii bancare importante cu care avem deja o relaţie foarte bună, cu care avem proiecte extrem de importante pentru economia Republicii Moldova pentru viitorul  ţării noastre şi,bineînţeles, să discutăm  despre noi perspective.

Vreau să spun de la bun început că împrumuturile de care beneficiem noi de la aceste instituţii ar trebui să le numim investiţii în economia Republicii Moldova, investiţii într-o infrastructură europeană,  investiţii care ne permit să schimbăm spre bine calitatea vieţii în Republica Moldova, care ne permit să creăm locuri de muncă, inclusiv prin atragerea unei atenţii sporite, şi azi am discutat acest subiect, pe ceea ce numim noi educaţie  în şcoli de meserie sau educaţie vocaţională.

Domnul Preşedinte Chakrabarti a zis că este, de fapt, o vizită în premieră şi pentru Domniile sale. A zis că este prima vizită când Dânşii împreună vizitează o ţară cum este Republica Moldova. Vreau să vă spun că sunt mândru că Domniile lor au ales Republica Moldova  pentru o astfel de vizită în comun. Sunt convins că această vizită va fi de bun augur şi după aia o să continue şi în alte ţări. 

Pentru noi este foarte important, fiind că pe mai multe proiecte şi de infrastructură, şi în domeniul accesului la apă, există o conlucrare foarte bună între aceste două instituţii financiare, astfel încât prezenţa aici a domnilor preşedinţi, a domnilor vicepreşedinţi, care ne-au vizitat recent sau a colegilor lor care vin la Chişinău cu o intensitate maximă, ne va permite să sporim eficienţa şi să facem aşa încât aceste proiecte să aducă mult mai multe beneficii pentru Republica Moldova.

Astăzi am discutat câteva domenii. În primul rând, am discutat domeniul transporturilor, investiţii în drumuri şi ştiţi că avem deja proiecte în derulare. Acum am obţinut aprobarea instituţiilor respective pentru noi segmente pentru care în primăvară vom începe lucrările de reconstrucţie.

Avem mai multe obiective pentru anul următor.  Deci, iată că schimbarea la faţă a Republicii Moldova, prin reabilitarea drumurilor, este un subiect extrem de important de interacţiune cu aceste două bănci şi vreau să le mulţumesc pentru faptul că au contribuit deja într-o măsură importantă la schimbarea realităţilor din Republica Moldova.

Am discutat şi un proiect extrem de important în domeniul modernizării Căii Ferate. Astfel încât într-o perioadă foarte rapidă vom lansa o cooperare  în acest domeniu, ceea ce ne va permite să schimbăm spre bine, să creştem competitivitatea Căii Ferate a Republicii Moldova, prin investiţii în ecartament, în magistrala propriu-zis pentru a putea mări viteza de la 30 km/oră până la 60 km/oră, eficienţa şi randamentul va creşte, investiţii şi în locomotive, ceea ce va permite să se consume mult mai puţină energie electrică.

Deci, obiectivul nostru este modernizarea Căii Ferate a Moldovei, împreună cu BERD şi, bineînţeles, cu sprijinul BEI.

Al doilea domeniu, la fel de important, este energetica. Vreau să-i mulţumesc aici BERD care ne oferă un grant care va permite să facem studiul de fezabilitate pe proiectul gazoductului de la Iaşi la Chişinău, astfel încât în baza acestui gazoduct și... concomitent colegii de la București efectuează aceleași lucrări din partea lor, să avem costuri precise și să putem avansa în ceea ce ține de interconectarea pe gaze.

La fel, am discutat despre interconectarea energiei electrice. În această fază le mulțumesc foarte mult domnilor Președinți și colegilor lor pentru faptul că sunt extrem de interesați să lucreze cu noi, pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova. Am discutat și despre surse energetice regenerabile. Acest domeniu este foarte important.

Al treilea domeniu discutat, vă asigur că discuțiile vor continua, au fost proiecte care țin de accesul la apă pentru cetățenii Republicii Moldova. Punem accentul pe accesul la apă de calitate. Avem deja câteva proiecte unde suntem avansați, în mod special în Nordul țării, dar vom continua discuțiile astfel încât și în Sudul țării, acolo unde avem cele mai mari probleme la acest capitol, să putem asigura o finanțare în condiții avantajoase, pentru ca cetățenii noștri să aibă acces la apă de calitate.

Președintele BERD, Suma Chakrabarti,

Mulțumesc mult, domnule Prim-ministru!

Am avut o ședință excelentă cu Dumneavoastră, foarte productivă. E rar când vezi un Prim-ministru care știe totul, care știe toate detaliile. E foarte bine că sunteți implicat în discuțiile ce țin de sectoare. Este foarte neobișnuit și apreciem acest lucru. Sunt două motive pentru care noi, împreună cu Președintele BEI, suntem aici. În primul rând, Moldova este o țară cu care avem un parteneriat istoric foarte important. Moldovenii ne-au ajutat mult ca să edificăm acest parteneriat. Acum, în ultimii șapte ani, de când suntem în țară, am investit peste 700 de milioane de euro în mai multe sectoare: drumuri, construcția apeductelor, electricitate, este doar începutul. Vom face cu mult mai mult în anii ce urmează.

Cel de-al doilea motiv, la fel de important, atât pentru Guvernul Republicii Moldova, cât și pentru BERD, este cel ce vizează reformele, aspect important în eforturile de integrare europeană ale acestei țări. Este important ca noi să aliniem Moldova la standardele europene. Aceasta va sta la baza stabilității economice a Moldovei. Noi vrem să susținem această tranziție, vrem să susținem Republica Moldova să facă această mișcare spre standardele europene și spre integrarea europeană.

Am realizat în ultimii ani peste 100 de proiecte care au însumat aproape 900 de milioane de euro. Anul 2013 pentru noi a fost un an record - 130 de milioane de euro pentru 15 proiecte în diferite sectoare. Eu mă aștept, Domnule Prim-ministru, că dacă condițiile sunt bune, vom merge la peste 100 de milioane de euro și  în anul acesta. Infrastructura este foarte importantă pentru dezvoltarea acestei țări, pentru integrarea acestei țări în Europa.

De asemenea, aș pune accentul pe serviciile municipale. Este foarte important ca cetățenii Moldovei să simtă că BEI și BERD ajută la prestarea unor servicii municipale mai bune în ceea ce ține de apă, încălzire centralizată și transport. Atât Werner, cât și eu suntem mândri că mâine vom semna împreună cu Primăria un proiect în sectorul de aprovizionare cu apă. Avem proiecte foarte bune în această țară.

Prim-ministrul și Guvernul său au început să facă niște acțiuni dramatice pentru a îmbunătăți climatul de afaceri. Lucrul nostru este de a atrage investiții din străinătate, să creștem nivelul de investiții, iar pentru aceasta, transparența și un climat investițional mai bun este vital. În acest sens, crearea Consiliului Economic a fost un beneficiu real.  Vă dau un alt exemplu - sectorul bancar.

Toți cunosc problemele din sectorul bancar. Guvernul a spus-o. Acest lucru nu este un secret. Veștile recente de la Victoriabank sunt extraordinare, pentru că în baza deciziei BNM, susținută de Guvern, va spori transparența acționariatului și guvernarea corporativă eficientă. Este un semnal real al schimbării care este necesară în sectorul bancar, pentru ca acesta să devină un sector care să contribuie la atragerea investițiilor în această țară. Eu voi oferi suportul necesar, inclusiv a instituției mele - a BERD și a BEI. A fost un pas curajos și vrem să vedem mai multe astfel de acțiuni. De asemenea, am vorbit și cu Președintele că vrem să îmbunătățim sistemul judiciar și instanțele din Moldova, pentru că acest lucru este vital pentru economia modernă.

Vom ajuta Moldova ca în anii ce urmează să-și atingă scopul - cel de a se integra în Uniunea Europeană.

Iurie Leancă: Vreau să îi ofer cuvântul preşedintelui BEI, domnului Hoyer, care a mai fost în Moldova, a fost ca ministru de Stat în Ministerul Afacerilor Externe din Germania. Este un prieten foarte bun al Moldovei, care ştie foarte bine problemele şi provocările  noastre. Vreau să îi mulţumesc dumnealui şi BEI-ului pentru proiectele foarte importante pentru viitorul nostru. Domnule preşedinte, vă rog. 

Președintele BEI, Werner Hoyer,

Vă mulţumesc mult domnule Prim-ministru, îmi face o plăcere să revin în Moldova, să observ evoluţia acestei ţări, să observ progresul făcut, rolul meu nou ca preşedinte al BEI-ul, Banca Uniunii Europene, să ofer suport Republicii Moldova împreună cu BERD pentru această ţară şi pentru oamenii acestei ţări. Un lucru foarte important pe care vreau să-l spun este că pentru noi e  important să susţinem activităţi de investiţii în această ţară care contribuie la standardul de viaţă al cetăţenilor acestei ţări. Este vorba despre îmbunăţăţirea condiţiilor de marketing pentru bunurile Moldovei, este îmbunătăţirea infrastructurii, este îmbunătăţirea instruirii vocaţionale, este ceea ce contează de fapt.

Este  important să accentăm faptul că  noi în cele din urmă  trebuie să ne uităm la ceea ce este benefic pentru oameni. Uniunea Europeană şi Banca sa împreună cu BERD au făcut o diferenţă în  această ţară.  Este ţara care primeşte cei mai mulţi bani per capita de la BEI, este mai mare decât în orice ţară din regiune. Deci, există un angajament pentru cursul european al acestei ţări şi noi vom continua să vă susţinem. Sectorul de drumuri este foarte important şi noi am reuşit să îmbunătăţim   reţeaua de drumuri din Moldova. Ne face plăcerea să confirmăm că noi am convenit să oferim suport pentru AR 16 şi AR 3 de la Hânceşti spre Cimişlia.

Aceste proiecte vor începe mai târziu un pic anul curent. Este important ca  proiectele să fie vizibile şi de asemenea ceea ce am finanţat anterior în ţară vor fi finisate în următoarele luni. Proiectul „Fruit garden" este foarte important, domnul Bumacov şi ministrul Walter  vor semna un acord privind proiectul crucial de grădina de fructe a Moldovei. Este vorba despre îmbunătăţirea calităţii şi asigurarea faptului că vânzarea produselor moldoveneşti este o prioritatea a Guvernului Republicii Moldova, BEI şi BERD. Aceasta aduce în discuţie domeniul de cooperare-cheie pentru Moldova şi BEI și urmează o experienţă foarte bună din sectorul vinicol unde experienţa noastră a arătat  nişte rezultate foarte vizibile şi, de fapt, foarte plăcute.

Am discutat în mod constructiv mai multe idei pentru angajamente noi în Republica Moldova şi vom continua acest lucru în următoarele luni. Acum ne bucurăm de ospitalitatea prietenilor noştri

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus