Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.02.2014

Proiecte Strategice moldo-române în domeniul infrastructurii drumurilor

Proiecte Strategice moldo-române în domeniul infrastructurii drumurilor

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, și omologul său din Guvernul României, Ramona Mănescu, au convenit ieri, în cadrul unei întrevederi la București, realizarea mai multor proiecte strategice de dezvoltare. În acest scop, Vasile Botnari și Ramona Mănescu au semnat Memorandumul de cooperare în domeniul transporturilor și de promovare a proiectelor strategice de interes comun termenilor de realizare a acestora.

'Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul în demararea proiectelor de interes comun convenite, dar și asistență tehnică pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană', a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Potrivit Ministerului Transporturilor al României, în cadrul discuțiilor, părțile și-au exprimat dorința de construi în perioada următoare podul rutier Iași-Ungheni ca parte a rețelei centrale TEN-T cu finanțare europeană, obținută prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). În prezent, grupul de lucru bilateral instituit în luna decembrie împreună cu specialiștii lucrează la documentația tehnică și financiară pentru a obține avizele necesare și pentru a putea depune aplicația pentru finanțare în cursul acestui an. În acest context a fost abordată și finalizarea documentațiilor tehnice necesare pentru construcția podului nou Galați — Giurgiulești și a podului de la Leca — Fălciu, astfel încât construcția lor să poată demara cât mai curând.

Au fost identificate proiecte comune și în domeniul transportului feroviar, un exemplu fiind modernizarea tronsonului de cale ferată Ungheni-Chișinău, dar și construcția unui segment de 10 km de cale ferată largă către gara Nicolina din Iași. Pe termen scurt, partea română a propus amenajarea stației Socola pentru a permite transbordarea călătorilor de la trenurile pe cartament larg la cele pe ecartament european sau colaborarea cu autoritățile locale în vederea introducerii unei linii de transport în comun până la stația Nicolina. Interesele comune ale României și Republicii Moldova vizează și îmbunătățirea condițiilor de navigabilitate pe râul Prut și descoperirea unor surse de finanțare pentru modernizare. În plus, oficialii de la București vor oferi sprijin Chișinăului pentru construcția, consolidarea și reabilitarea podurilor peste râul Prut.

În privința schimbului de experiență, Ministerul Transporturilor din România ar putea susține Republica Moldova prin acceptarea la specializare a personalului tehnic aeronautic (mecanici de avioane), precum și acordarea de consultanță pentru implementarea procedurilor și calificarea ofițerilor PSC (Port State Control).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus