Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2014

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind procesul de reglementare transnistreană va avea loc pe 27-28 februarie, la Viena

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind procesul de reglementare transnistreană va avea loc pe 27-28 februarie, la Viena

Reprezentantul Special al Președinției elvețieie în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Radojko Bogojević, și-a încheiat astăzi vizita de patru zile în regiune, care a inclus întrevederi cu conducerea politică de la Chișinău și Tiraspol.

Aceasta a fost prima vizită a Ambasadorului Bogojević în regiune în calitatea sa de Reprezentant Special. Ambasadorul a preluat această funcție în luna ianuarie curent, și o va deține pe parcursul întregii Președinții, deținute consecutiv de către Elveția și Serbia, în perioada 2014-2015.

În Chișinău, Bogojević a avut întrevederi cu Președintele Moldovei Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare și Negociatorul principal din partea Moldovei Eugen Carpov, Viceministrul Afacerilor Externe Valeriu Chiveri, Președintele Parlamentului Igor Corman. În Tiraspol, Ambasadorul Bogojević a a avut întrevederi cu liderul transnistrean Evghenii Șevciuc, Negociatorul principal din partea Transnistriei Nina Ștanski și speakerul Sovietului Suprem Mihail Burla.

”Pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind procesul de reglementare transnistreană, care va avea loc pe 27-28 februarie în Viena, a fost tema principală în discuțiile noastre, și am fost încurajat de atitudinea constructivă a părților și atenția acestora concentrată pe atingerea rezultatelor practice și soluționarea problemelor cu care se confruntă oamenii în viața de zi cu zi”, a spus Ambasadorul Bogojević.

Ambasadorul Bogojević a subliniat că reglementarea transnistreană este printre primele pe ordinea de zi a Președințiilor OSCE, deținute consecutiv de Elveția și Serbia în perioada 2014-2015: ”Suntem puternic determinați să activăm în baza a ce a fost realizat de către predecesorii noștri, pentru a facilita obținerea unei soluționări  complexe, juste și viabile a conflictului, și să contribuim la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru”.

În Chișinău, Bogojević s-a întâlnit cu directorii școlilor cu predare în grafie Latină din Transnistria, reprezentanții societății civile și ai comunității diplomatice, academicieni și reprezentanți ai mass-media de pe ambele maluri ale râului Nistru. De asemenea, delegația a vizitat și o școală locală din Transnistria.

Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatorii și observatorii în procesul de negocieri – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus