Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.01.2014

Două capturi record din aur şi monede la frontiera de stat

Două capturi record din aur şi monede la frontiera de stat

Urmare a modernizării instrumentariului de control promovat de conducerea Serviciului Vamal inclusiv reformarea Direcţiei analiza riscurilor, un sector important în Serviciul Vamal, ieri seara la postul vamal Cahul-Oancea au fost anihilate cu succes două capturi record de aur şi monede antice de circa 13 kg de aur - în 5 375 articole, 786 gr de argint, peste 350 de gr de pietre preţioase şi peste 700 de monede antice.

Ambele tentative au fost realizate prin intermediul coletelor şi transmisiunilor neînsoţite, ce şi era de aşteptat, deoarece în ultima perioadă de timp, tot mai des sunt înregistrate cazuri de introducere frauduloasă a mărfurilor de către transportatorii de colete, care profită de buna intenţie a cetăţenilor oneşti, mascînd şi camuflînd loturi de mărfuri sub pretextul că transportă colete din străinătate.

Astfel, în primul caz în cadrul controlului fizic al mijlocului de transport de model Mercedes care transporta colete din Turcia în Republica Moldova, colaboratorii postului vamal Cahul-Oancea au depistat într-un colet peste 700 de monede antice.

Conform spuselor specialiștilor în domeniu, această colecție bogată de monede antice care reprezintă un tezaur prezintă diferite state (grecești și romane) din sec IV î.e.n. iemise din argint și bronz. Această colecție de monede este foarte rară și unicală și urmează a fi expertizată. Valoarea unei monede este de la 50 la 1500 USD. În afară de monede au fost depistate și fragmente din două statui grecești, care se datează cu vârsta sec I î.e.n. confecționate din marmură de culoare albă și gălbuie. Aceste fragmente reprezintă valori istorice deosebite, iar pentru a constata originalitatea monedelor şi fragmentelor din statuie ele urmează să fie expuse unei expertize detaliate de către specialiştii în domeniu.

În cel de-a doilea caz, în urma controlului vamal efectuat cu utilizarea mecanismelor de control modern şi datorită funcţionării indicatorilor de risc, colaboratorii vamali au depistat în torpedoul microbusului de model Mercedes, circa 40 de pachete mici marcate nominal care erau ambalate cu bandă adezivă.

În urma deschiderii acestora, de către colaboratorii vamali au fost depistate articole confecţionate din metale preţioase, care potrivit aparatului expert mobil, un aparat modern ce stabileşte conţinutul metalului, s-a constatat că articolele sunt confecţionate din aur şi argint.

În acest condiţii, menţionăm că în total au fost reţinute circa 13 kg de aur - în 5 375 articole, 786 gr de argint tot în articole, peste 350 de gr de pietre preţioase, valoarea cărora se ridică la mai multe milioane lei.

Imediat la faţa locului s-a deplasat organul de urmărire penală care a efectuat toate procedurile de investigaţie, iar pe ambele cazuri au fost intentate dosare penale, conform art. 27, 248, alin 5 - Tentativă de contrabandă în proporţii deosebit de mari, Cod Penal al RM.

Potrivit Serviciului Vamal, concomitent de către organul de urmărire penală al Serviciului Vamal au fost reţinute pentru 72 de ore 4 persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, cu vîrste cuprinse între 29 si 63 ani, care erau conducători auto şi însoţitori de colete.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus