Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.01.2014

Bugetul proiectului Twinning ”Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în RM” a fost de 1,2 mil euro

Bugetul proiectului Twinning ”Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în RM” a fost de 1,2 mil euro

Astăzi, 28 ianuarie 2014, a fost organizată conferința de închidere a proiectului twinning "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în RM". Proiectul a fost susținut financiar de UE cu 1,2 milioane euro și implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în parteneriat cu Ministerul de Interne al Franței.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului au participat Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Girard Ghiiono, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Marius Lazurcă, Ambasadorul României în țara noastră, Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Patrick Noddings, liderul de proiect din partea UE, reprezentanții MDRC, autoritățile publice de nivelul I și II precum și reprezentanți ai sectorului asociativ și economic.

În perioada mai 2012 - ianuarie 2014, Republica Moldova a beneficiat de asistența proiectului twinning "Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în RM", finanțat de UE și implementat de MDRC al Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul de Interne al Franței.

Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătăţirea cadrului legislativ, instituţional  şi de reglementare a politicii de dezvoltare regionale, revizuirea cadrul normativ al planificării spațiale, precum și consolidarea capacităţilor MDRC și a actorilor de nivel național și regional implicați în dezvoltarea regiunilor țării.

Liviu Oboroc viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a menționat că pe parcursul a 21 luni de implementare a proiectului s-a reușit promovarea unei cooperări active cu  APL de nivelul I și II, societatea civilă, membri ai diverselor asociații profesionale, întreprinzători privați care insistă să dezvolte afaceri personale.

"Politica regională în Republica Moldova se află în continuă dezvoltare, în viitorul apropiat ne propunem să elaborăm o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Regională, cu termen de acțiune ajustat cerințelor și documentelor de planificare strategică a UE (an. 2020), urmează a fi instituționalizate alte 2 regiuni ale țării: UTA Găgăuzia și mun. Chișinău, va fi modificată Legea privind dezvoltarea regională adoptată în 2006. Toate aceste activități au fost prevăzute în componentele proiectului, astfel încît experții au reușit să ne inspire - care ar trebui să fie metodologia aplicată de minister, care sunt prioritățile noastre, și cum am putea ajunge la finalitatea pe care ne-am propus-o" a subliniat viceministrul Oboroc.

Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova a precizat că Delegația UE este mulțumită de rezultatele acestui proiect, de cooperarea activă dintre autorități de diferit nivel și de capacitățile  asimilate de beneficiari în vederea realizării politicii în domeniul dezvoltării regionale. De asemenea,  șeful Delegației UE a subliniat că UE va susține în continuare dezvoltarea regională din țara noastră, inclusiv  experții europeni vor continua să își împărtășească experiența pentru ca actorii  de nivel național, regional și local din Moldova implicați în promovarea dezvoltării regionale să își dezvolte capacitățile, să obțină un impuls de dezvoltare și să creeze condiții de trai mai bune pentru cetățeni.

Reprezentanții MDRC au comunicat că activitatea desfășurată, eforturile depuse au fost doar un început de formare a viziunilor, de a planifica activități în conformitate cu cadrul regulator al UE, iar echipa formată, conexiunile între persoane, relațiile interpersonale, care au fost stabilite, vor contribui esențial și în viitor la dezvoltarea țării, potrivit MDRC.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus