Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.01.2014

Băsescu: România nu va rămâne impasibilă politic dacă vor fi provocări menite să afecteze drumul european al R.Moldova

Băsescu: România nu va rămâne impasibilă politic dacă vor fi provocări menite să afecteze drumul european al R.Moldova

România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul către UE, le-a spus miercuri președintele Traian Băsescu ambasadorilor acreditați la București.

"Și vreau să subliniez, aici, că de acest lucru ne este frică pentru că toți susținem declarativ suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, da, dar prea puțini avem curaj să vorbim despre ineficiența formatului 5+2 în soluționarea problemei transnistrene și despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în Sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza față de Chișinău. Nu am văzut poziții măcar din partea OSCE în ceea ce privește tratamentul aplicat școlilor românești din Transnistria. Deci vorbim toți de suveranitate și independență, știm că butoanele din Transnistria și din Găgăuzia nu sunt la Chișinău și nu vrem să prevenim o întoarcere din drum sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova", a declarat Băsescu, miercuri, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditate la București.
El a ținut să precizeze că România nu va rămâne impasibilă politic dacă vor exista provocări menite să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe parcursul european.

"Nu pot să nu fiu sincer cu dumneavoastră. România nu va putea rămâne impasibilă politic, repet, politic, în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul către Uniunea Europeană. Și vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reușește asigurarea securității și suveranității acestei țări, care este o țară europeană, este parte a Europei și nu a Uniunii Euroasiatice", a adăugat Băsescu.
Șeful statului a reiterat faptul că România este un 'susținător fervent' al acordării unei perspective europene Republicii Moldova.

"Susținem în continuare consolidarea democrației în Republica Moldova, reformele și modernizarea instituțiilor, precum și lupta împotriva corupției. România este partener cu Statele Unite și cu statele membre ale Uniunii Europene pentru sprijinirea Republicii Moldova pe acest drum, în primul rând pentru consolidarea securității energetice și pentru dezvoltarea învățământului, culturii și identității românești a majorității populației", a precizat președintele.

Potrivit acestuia, țara noastră va menține în continuare obiectivul ca semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova, parafate la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, să aibă loc înainte de finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, astfel încât până la momentul alegerilor de la Chișinău să înceapă procesul de ratificare la nivelul statelor membre ale UE.

"Totodată, până la terminarea mandatului actualului Parlament European, trebuie modificat Regulamentul 539/2001 astfel încât să permită libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova în spațiul Uniunii Europene. Insistăm ca acest proces să fie parcurs cât mai accelerat posibil. Republica Moldova a arătat că este hotărâtă să se angajeze pe calea europeană. De aceea susținem în continuare că trebuie să beneficieze din partea Uniunii de o ofertă clară și motivantă atât în planul perspectivei europene, cât și în cel al libertății de mișcare a persoanelor. Uniunea Europeană trebuie să răspundă în continuare cu un nivel ridicat de angajament pentru acei parteneri care își mențin cu fermitate opțiunea proeuropeană", a mai arătat șeful statului,scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus