Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.12.2013

Comisia Europeană a transferat integral tranșa de suport bugetar, de 13 milioane euro, pentru stimulare economică în zonele rurale

Comisia Europeană a transferat integral tranșa de suport bugetar, de 13 milioane euro, pentru stimulare economică în zonele rurale

În cadrul unei conferințe de presă, susținute astăzi, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, au anunțat transferarea a 13 milioane de euro pe contul trezoreriei moldovenești. Astfel, Comisia Europeană a alocat integral mijloacele prevăzute de Programul suport bugetar de stimulare a economică rurală pentru Republica Moldova.

Alocarea integrală a tranșei a urmat unei evaluări extinse a respectării condițiilor de către autoritățile moldovenești, acestea fiind realizate tehnic și financiar în proporție de 100%.

Astfel, principalele realizări în cadrul programului de suport bugetar ESRA 2012 includ organizarea a 200 de traininguri pentru direcțiile economice ale administrațiilor raionale; crearea a 200 de noi afaceri prin intermediul Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET); oferirea de către ODIMM a 75 de garanții bancare pentru împrumuturi acordate IMM-urilor din sectorul rural; crearea a 100 de noi locuri de muncă prin intermediul programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1; crearea a 5 incubatoare de afaceri în localități rurale - Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei și Coșnița; procurarea materialelor didactice calitative și a echipamentului pentru practica de producție în școlile vocaționale cu profil agricol.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că sprijinul bugetar al UE contribuire la îmbunătățirea condițiilor de viață în satele și centrele raionale din Republica Moldova. Totodată, astfel UE susține politicile autorităților moldovenești de diversificare a afacerilor rurale, bazate pe principiul regionalizării, și de dezvoltare a businessurilor non-agricole.

Conform ES Pirkka Tapiola, transferul integral a fondurilor „este un succes major al tuturor părților implicate, în special a beneficiarilor Programului de suport bugetar ESRA, de obicei fiind transferate de către Comisia Europeană doar 70-90% din tranșele variabile”.

Potrivit Ministerului Economiei, sprijinul total al UE în cadrul Programului de suport bugetar pentru stimularea economică în regiunile rurale în anii 2010-2014 este de 72 milioane euro. Principalele obiective ale programului sunt: îmbunătățirea politicilor economice la nivel național și sectorial; creșterea activităților de business în zonele rurale; sporirea transparenței, responsabilității și eficienței sistemelor de management a finanțelor publice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus