Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2013

Moldova este implicată activ în proiectul „Şoseaua de Centură în jurul Mării Negre”

Moldova este implicată activ în proiectul „Şoseaua de Centură în jurul Mării Negre”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Corman a rostit astăzi un discurs în deschiderea lucrărilor celei de-a 42-a ședințe a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, care se desfășoară la Tbilisi, Georgia, în perioada 17-19 decembrie 2013.

În discursul său, Speakerul s-a referit la rolul APCEMN în asigurarea stabilității, prosperității și păcii în regiunea Mării Negre, de asemenea,  menționând că Parlamentul Republicii Moldova a considerat întotdeauna această organizaţie interparlamentară ca fiind un contribuitor activ şi eficient la asigurarea stabilității regionale.
„Această misiune se bazează pe o serie de caracteristici deținute în comun de către membrii APCEMN, cum ar fi proximitatea geografică, moştenirea istorică şi cultura”, a relevat Președintele Parlamentului.  O altă particularitate importantă scoasă în evidență este tendința țărilor membre de a asigura o mai bună guvernare.

În context, Igor Corman a reiterat angajamentul autorităților de la Chișinău de a transforma Republica Moldova într-o societate dezvoltată și o economie capabilă să ocupe un loc corespunzător pe arena internațională, subliniind faptul că platforma regională creată în baza APCEMN oferă cadrul necesar pentru un dialog politic la nivel interparlamentar, axat pe interese economice comune.

Președintele Parlamentului a vorbit și despre proiectele regionale implementate sub egida APCEMN, precum  „Proiectul pilot privind permisele de tranzit rutier a bunurilor pe teritoriile statelor membre ale OCEMN”, proiectul „Certificatul unic de greutate”. Totodată, Igor Corman a menționat faptul că țara noastră este implicată activ în proiectul „Şoseaua de Centură în jurul Mării Negre”, care va uni capitalele țărilor membre ale APCEMN într-o zonă geografică și economică comună reciproc avantajoasă. Speakerul a scos în evidență și rolul agriculturii, care reprezintă un domeniu de interes comun și a remarcat faptul că piața agrară  este una dintre cele mai competitive și imprevizibile piețe din lume. Potrivit Președintelui Parlamentului, accesul la piețe și prețuri competitive, reprezintă un factor crucial pentru dezvoltarea economică și socială a țărilor membre ale APCEMN.

„Barierele inutile și artificiale, practicile sau măsurile punitive au efecte destabilizatoare asupra sectoarelor industriei agroalimentare, și nu în ultimul rînd, asupra stabilității economice și politice din regiune. În consecință, aceste bariere și practici negative nu aduc beneficii nimănui”, a subliniat Igor Corman.

Președintele Parlamentului a mai spus că în cadrul economiei regionale, stabilitatea piețelor este esențială pentru industria agricolă și de prelucrare a produselor agroalimentare, precum și pentru alte industrii.
Igor Corman s-a referit și la agenda UE a țării, menționând că viitorul politic și economic al Republicii Moldova rezidă în integrarea europeană. Totodată, Speakerul a relevat faptul că, țara noastră este interesată în menținerea unei colaborări strânse cu vecinii din Est.

„Într-o lume tot mai complexă, concurența economică dintre țări și proiectele regionale nu sunt doar oportune, ci și esențiale. Un aspect important al concurenței este faptul că noi dezvoltăm aptitudini pentru a face mai mult cu mai puține costuri, dar în același timp, mai bine. La fel de importantă este și necesitatea de a comunica sincer și deschis pentru a evita conflictele”, a opinat Președintele Parlamentului. Igor Corman a mai spus că o Moldovă stabilă și puternică din punct de vedere economic va putea răspunde mai bine la interesele partenerilor săi.

În finalul alocuțiunii sale, Șeful Legislativului a exprimat aprecieri în adresa APCEMN pentru faptul că reprezintă o platformă utilă pentru apropierea intereselor economice ale țărilor membre ale NATO, Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă sau state neutre, cum este și țara noastră, de asemenea, state membre ale UE, state candidate sau aspirante cum ar fi Moldova și Georgia, alături de țări membre ale Uniunii Vamale Euro-asiatice și CSI.

Igor Corman a adus mulțumiri reprezentanților Georgiei pentru realizarea obiectivelor APCEMN în 2013 și a dorit succes Președinției Republicii Elene pe parcursul primului semestru al anului 2014, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus