Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
17.12.2013

Mobilitate academică de scurtă durată pentru studenții din Republica Moldova și România

Mobilitate academică de scurtă durată pentru studenții din Republica Moldova și România

50 de tineri din Republica Moldova și 25 din România vor beneficia de burse de mobilitate academică de scurtă durată (un an academic), pentru studenţi şi masteranzi, în universități de stat din cele două țări. Prevederi în acest sens se conțin în Programul de cooperare şi asistenţă între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale din România. Executivul a aprobat în ședința de astăzi inițierea negocierilor și aprobarea semnării de către părți a documentului.

Condiţiile de realizare a mobilităţilor, inclusiv aspecte ce ţin de recunoaşterea perioadelor de studii, specialităţile şi instituţiile de învăţămînt, în cadrul cărora vor fi oferite bursele de mobilitate de scurtă durată vor fi convenite de către Părţi, în acorduri instituţionale. Bursierilor participanţi în acest program le vor fi asigurate, pe principii de reciprocitate - studii cu finanţare de la buget, cazare gratuită în cămine studenţeşti şi burse în mărimea coşului minim de consum al statului, pe teritoriul căruia se realizează Programul de mobilitate.

Programul de cooperare va conține și alte elemente importante precum: colaborarea cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS) pentru acordarea de asistență în operaționalizarea Agenții Naționale a Calității în Învățămîntul Profesional în Republica Moldova; colaborarea în vederea implementării în Republica Moldova a Registrului Matricol Unic în învățămîntul superior; asistență în dezvoltarea şi adaptarea Cadrului Naţional al Calificărilor şi a Registrului Naţional al Calificărilor; elaborarea metodologiilor şi standardelor de evaluare a calităţii în învăţămîntul profesional şi tehnic (VET) şi învăţămîntul superior; pregătirea formatorilor la limba română din Republica Moldova de către profesori din România;   asistență în procesul de evaluare a performanţei cadrelor didactice, elaborarea unui sistem de evaluare și motivare a acestora; schimbul de conţinuturi electronice, a softurilor şi a platformelor pentru învăţămîntul la distanţă etc.

Acţiunile Programului sînt preconizate pentru 3 ani.

În prezent, activitățile de cooperare în domeniul educației cu Romania sînt realizate în baza Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anii de învăţământ 2012 – 2013, 2013- 2014, 2014 – 2015, anunță un comunicat al Ministerului Educației.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus