Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2013

Pierderile suportate de vinificatorii moldoveni din cauza impunerii embargoului rusesc vor ajunge la finele anului la circa 20 mil USD

Pierderile suportate de vinificatorii moldoveni din cauza impunerii embargoului rusesc vor ajunge la finele anului la circa 20 mil USD

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a informat în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc azi, în incinta ministerului,  despre situaţia la moment în ceea ce priveşte vînzările de vinuri pe piaţa  Federaţiei Ruse şi măsurile întreprinse pentru amortizarea efectelor  pe care le produce blocajul vinurilor moldoveneşti.

În urma situaţie create, de restricţionare a accesului vinificatorilor moldoveni la reţeaua de comerţ din Rusia, industria vinului din ţara noastră raportează la sfârşit de an  vînzări ratate în valoare de circa 20 milioane dolari.  În acelaşi timp, problema este încă nesoluţionată, iar blocajul rămâne în vigoare pe un termen nedeterminat deocamdată.

Dat fiind, că partenerul din est al producătorilor de vinuri  întârzie să ofere un răspuns din care ar decurge acţiuni clare, autorităţile moldoveneşti, înainte de toate Minsiterul Agriculturii, se vede obligat să întreprindă acţiuni operative pentru recuperarea şi evitarea pierderilor.

În primul rând este vorba despre valorificarea oportunităţilor oferirte recent de Uniunea Europeană, care a decis liberalizarea pieţei comunitare pentru vinurile moldoveneşti. O a doua componentă a acestui pachet de  acţiuni este  finalizarea procersului de creditare a  proiectelor de modernizare  şi dotare tehnică a capacităţilor de producere, ceea ce înseamnă accesul la creditare la o rată  care nu depăşeşte 7 la sută.

Ca suport adăugător vine acordarea posibilităţii de procurare a utilajului în leasing, ceea ce  ar însemna condiţii mult mai avantajoase decît  creditarea bancară, proiectul urmând să se bucure de suportul Băncii Europene pentru Investiţii.

Din şirul  soluţiilor face parte şi crearea unui fond de garantare a creditelor, instrument prin care producătoriilor li se oferă acces la   mijloace  financiare, chiar dacă unii dintre aceştia se confruntă cu problema gajului.

În plus, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, încearcă să soluţioneze  o problemă de  maximă complexitate cum este eventuala eşalonare a  datoriior istorice a  întreprinderilor, aceastea fiind constituite preponderent  ca urmare a blocajelor instiuite de Federeaţia Rusă în anul 2007.

Deşi multe din aceste acţiuni au ca scop  nu doar fortificarea capacităţilor, dar şi diversificarea pieţelor, ministrul Bumacov a insistat să precizeze că se vor întreprinde „măsuri pentru a putea reveni pe piaţa rusă. Guvernul şi Ministerul Agriculturii sunt în căutarea de soluţii. Nu avem încă niciun răspuns până acum de la Rospotrebnadzor”, a menţionat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
 
Ministrul Agriculturii a precizat că Republica Moldova nu-şi poate permite să piardă o piaţă de desfacere precum este Federaţia Rusă, dar că în acelaşi timp  producătorii moldoveni trebuie să se orienteze şi către alte pieţe.
 
Referindu-se la statistica   celor 11 luni ale anului curent, Vasile Bumacov a informat presa că  Republica Moldova a exportat vin de în valoare de 27 mln de dolari SUA în ţările din comunitatea europeană. Cel mai mare cumpărător este Polonia -  37,3% urmat de Cehia - 23,7%  România - 13,4%,  Germania - 5,5%, Lituania - 4,5%, Letonia şi Estonia - 2%, şi 1% alte ţări.
 
Exportul în ţările CSI se ridică la 93 mln dolari SUA. Rusia pe primul loc cu 48,7% până la embargo, Belarus pe locul doi cu 38,9%, şi Kazahstan cu 12,4%. La distilate de vin Ucraina  deţine  23 la sută din livrările moldoveneşti.
 
„Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a valorifica oportunitatea oferită de UE. Începând din 1 ianuarie, exportul de vin în UE este complet liberalizat. Să nu ne facem iluzie cu având undă verde, exportul va creşte brusc. Oficiul Naţional al Viei şi Vinului va avea de realizat un rol foarte important în acest sens. Este un gest prietenesc din partea UE şi noi trebuie să-l valorificăm”, a menţionat ministrul Agriculturii.

În cadrul conferinţei de presă a fost prezentat directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului  Dumitru Munteanu. Potrivit ministrului Bumacov, candidatura lui Dumitru Munteanu a fost selectată în urma unui concurs la care au aplicat cinci persoane. El a fost selectat de o comisie din care au facut parte reprezentanţi ai ministerului şi specialişti din sectorul privat, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus