Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.12.2013

Cetățenii vor putea solicita online acte de stare civilă

Cetățenii vor putea solicita online acte de stare civilă

Guvernul, în parteneriat cu Serviciul Stare Civilă şi Ministerul Justiţiei, lansează trei servicii electronice de stare civilă.  Lansarea acestor servicii are loc în contextul agendei de E-transformare  al cărei prim scop este oferirea serviciilor de calitate cetățenilor prin utilizarea tehnologiilor informaționale.

Astfel, cetăţenii vor putea solicita online: duplicatele certificatelor de stare civilă,  extrasele de stare civilă și modificarea sau rectificarea  actelor de stare civilă.  Documentele incluse în cele trei E- Servicii de Stare Civilă sunt: duplicatul certificatului de naștere; duplicatul certificatului de căsătorie; duplicatul certificatului de divorț;  duplicatul certificatului de deces;  extrasul de pe actul de naștere;  extrasul de pe actul de căsătorie; extrasul de pe actul de divorț;   extrasul de pe actul de deces.

E-Serviciile  Stare  Civilă pot fi accesate pe portalul guvernamental servicii.gov.md cu ajutorul Semnăturii Mobile sau Semnăturii Digitale şi pot fi achitate prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay.

Digitizarea fondului de arhivă a actelor de stare civila a demarat pe 12 iulie 2013.
În cadrul acestui proiect, vor fi digitizate aproximativ 4 milioane de acte de stare civilă din totalul de 13 de milioane.

Până în acest moment au fost scanate un milion (1.000.000) de acte de stare civilă.

Proiectul de digitizare a fondului de arhivă a actelor de stare civilă, permite prestarea mai rapidă și calitativă a serviciilor publice, a schimbului de informaţii în cadrul Serviciului Stare Civilă, o gestionare mai eficientă şi sigură a datelor, şi păstrarea mai calitativă a actelor de stare civilă pe suport de hârtie.

Vă rugăm să găsiţi pe link-ul de mai jos materialul multimedia despre serviciile electronice de stare civilă:

http://www.youtube.com/watch?v=ADdsStEEGjc

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus