Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2013

Băsescu decorează deputaţii moldoveni care au contribuit la recunoaşterea limbii române la Chişinău

Băsescu decorează deputaţii moldoveni care au contribuit la recunoaşterea limbii române la Chişinău

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, un decret pentru decorarea deputaţilor din Republica Moldova care au contribuit la decretarea limbii române ca limbă oficială a acestei ţări, de către Curtea Constituţională de la Chişinău.

Preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Mare Cruce deputaţilor Ana Guţu şi Valeriu Munteanu, precum şi Ordinul Naţional "Steaua României" - în grad de Mare Ofiţer deputaţilor Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega, pentru remarcabila contribuţie personală la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova.

Decorarea a fost făcută la propunerea consilierului prezidenţial Bogdan Mănoiu, şef al Departamentului Afaceri Europene al Administraţiei Prezidenţiale.

Curtea Constituţională de la Chişinău a pronunţat, pe 6 decembrie, hotărârea privind interpretarea Articolului 13 (aliniatul 1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi cu Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Astfel, limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.

Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, scrie Mediafax.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus