Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.12.2013

Iurie Leancă: Dacă nu eliminăm focarele de corupţie, atunci punem în pericol atât modernizarea ţării, cât și procesul de integrare europeană

Iurie Leancă: Dacă nu eliminăm focarele de corupţie, atunci punem în pericol atât modernizarea ţării, cât și procesul de integrare europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă a făcut această declaraţie la Conferinţa Naţională „Progrese şi perspective în reprimarea corupţiei”. Participanţii au evaluat măsurile anticorupţie întreprinse de către autorităţi şi societatea civilă pe parcursul acestui an, au discutat despre consolidarea practicilor de monitorizare în domeniu şi au identificat priorităţile în lupta cu corupţia.

În discursul său, Şeful Guvernului a subliniat că eliminarea corupţiei nu reprezintă doar un angajament în faţa comunităţii internaţionale şi a partenerilor din UE, ci este, întâi de toate, singura cale pentru a îmbunătăți viața tuturor oamenilor.
„A venit timpul unor măsuri mai insistente, care să aibă rezultate, pentru a asigura un viitor mult mai stabil, democratic pentru țara noastră și cetățenii ei. Oamenii nu vor avea niciodată o viața decentă, o educație sau un sistem de ocrotire a sănătății calitativ, dacă acestea vor fi corupte. Oamenii nu vor avea niciodată venituri după merit și competențe, într-o țară unde există mită, trafic de influență și nepotism despre care, din păcate, noi vorbim deseori”, a spus Iurie Leancă.

Premierul a mai subliniat că prevenirea şi combaterea corupţiei este menţionată în mod expres în acordurile încheiate cu Uniunea Europeană şi este o condiţie esenţială pentru liberalizarea regimului de vize. Şeful Executivului a reiterat că pentru o luptă eficientă cu corupţia este nevoie de un Sistem Naţional de Integritate funcţional.
„În ultimii ani, am avut situaţii care ne-au arătat cu prisosinţă că acest fenomen a ajuns să fie o ameninţare la securitatea naţională a statului. Iată de ce combaterea corupţiei este un subiect prioritar pe agenda Guvernului, dar şi a instituţiilor subordonate”, a mai subliniat Iurie Leancă.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că Executivul va insista în continuare ca ca prevederilor cruciale, care se conţin în Strategia Naţională Anticorupţie și Strategia de reformare a justiţiei, să fie transpuse în viață. Prim-ministrul a mai declarat că speră, într-o perspectivă apropiată, să fie luată decizia pe Strategia de reformare a Procuraturii, în acest sens fiind nevoie de avizul instituțiilor internaționale, în special cel al Comisiei de la Veneția.

„Şi dacă evaluările sunt făcute de experţi, organizaţii neguvernamentale sau organisme internaţionale, atunci taxarea dură în caz de nereuşită, va fi făcută de cetăţeni”, a conchis Iurie Leancă.

Conferinţa Naţională este organizată de Centrul Naţional Anticorupţie cu suportul proiectelor UE şi a reunit funcţionari din Guvern, ambasadori, experţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi  societăţii civile şi este prilejuit de  Ziua internaţională de luptă cu corupţia, stabilită prin Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite din 9 decembrie 2003, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus