Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2013

Guvernul optează pentru o colaborare eficientă cu societatea civilă

Guvernul optează pentru o colaborare eficientă cu societatea civilă

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu membrii Consiliului Naţional pentru Participare. În cadrul întrevederii, au fost puse în discuţie subiecte ce vizează transparenţa decizională, cooperarea cu autorităţile publice centrale şi perfecţionarea cadrului legal.

Premierul a menţionat că Executivul este interesat să colaboreze cu societatea civilă în procesul de luare a deciziilor, iar expertiza oferită de către reprezentanţii diferitor organizaţii neguvernamentale, inclusiv din cadrul CNP, pe marginea proiectelor de acte normative este foarte importantă.

Prezent la întrevedere, Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, a remarcat faptul că în ultimii ani a crescut în mod considerabil nivelul de participare a societăţii civile în procesul decizional. Astfel, doar în anul 2012 au fost organizate peste 1230 de dezbateri publice pe marginea proiectelor şi iniţiativelor lansate de Guvern.

„Peste 80 la sută din proiectele de acte legislative şi normative au trecut prin toate etapele procesului de transparenţă decizională, inclusiv prin intermediul platformei de dialog lansate de Cancelaria de Stat, www.particip.gov.md. Scopul nostru este să îmbunătăţim acest indicator şi să depăşim nivelul de 90%. Totodată, peste 70 la sută din propunerile CNP au fost luate în considerare la luarea deciziilor definitive”, a specificat Victor Bodiu.

Membrii CNP au felicitat Guvernul pentru succesul obţinut în relaţiile cu UE şi rezultatele Summitului PaE de la Vilnius. Totodată, au fost exprimate mai multe opinii privind mecanismele şi resursele de comunicare în instituţiile publice, promovarea unei politici bugetar-fiscale echilibrate, precum şi soluţionarea problemelor protecţiei mediului şi susţinerea voluntariatului în Republica Moldova. 

Reprezentanţii CNP au opinat că este necesară fortificarea capacităţilor instituţiilor statului pentru asigurarea transparenţei decizionale şi a unui nivel participativ mai înalt al publicului în procesul de guvernare.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a subliniat importanţa mecanismelor de planificare şi evaluare comună a programului de guvernare şi a informat că CNP a elaborat o serie de propuneri cu referire la subiectele abordate, în vederea  asigurării transparenţei decizionale şi a unui proces participativ eficient în Republica Moldova.     
Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că rolul societăţii civile în gestionarea statului este unul important, iar sugestiile şi propunerile înaintate de CNP vor fi studiate şi analizate de către Executiv cu cea mai mare atenţie, anunță un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus