Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2013

Coniliul Ministerial OSCE de la Kiev a adoptat o declarație cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană

 Coniliul Ministerial OSCE de la Kiev a adoptat o declarație cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană

Consiliul de Miniştri al OSCE ce s-a desfăşurat la Kiev în perioada 5-6 decembrie 2013 a adoptat o serie de documente, inclusiv declaraţia ministerială cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2.

Documentul reafirmă determinarea fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluție cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă a conflictului transnistrean, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut special al Transnistriei ce va garanta drepturile populației din regiune.

De asemenea, in acest document, Statele participante ale OSCE au exprimat speranţa privind avansarea negocierilor pe cele trei coşuri tematice incluse în agenda formatului 5+2. Declaraţia îndeamnă părţile în procesul de negocieri de a intensifica eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii şi de a se abţine de la acţiuni unilaterale care ar putea submina securitatea în regiune. Părţile sunt încurajate să continue acțiunile îndreptate spre eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. Mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri sunt chemaţi să intensifice eforturile coordonate şi să utilizeze potenţialul de care dispun pentru a înregistra progres în atingerea unei soluții cuprinzătoare pentru conflictul transnistrean. Statele participante au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului, remarcînd o serie de realizări sectoriale din anul curent, precum și au încurajat părțile să valorifice oportunitățile de investiții și comerț.    

În declarația rostită la sesiunea finală a reuniunii, dna Natalia Gherman a salutat adoptarea Declaraţiei ministeriale cu privire negocierile în formatul 5+2, subliniind  că acest document exprimă interesul major al celor 57 state participante privind avansarea procesului de reglementare a conflictului în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. A fost remarcat ca Declaraţia ministerială reprezintă un nou impuls politic din partea partenerilor externi şi reconfirmă rolul cheie al OSCE în reglementarea conflictului transnistrean.

La fel, în cadrul sesiunii de încheiere, delegaţia moldovenească a salutat adoptarea declaraţiei cu privire la promovarea procesului Helsinki +40 şi altor documente  ministeriale relevante în cele trei dimensiuni de activitate ale OSCE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus