Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2013

Președintele Parlamentului Igor Corman a avut o întrevedere cu Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu

Președintele Parlamentului Igor Corman a avut o întrevedere cu Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Senatului României, Crin Antonescu. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la agenda relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și România, în special, pe dimensiunea parlamentară, agenda UE a țării noastre, situația internă, cooperarea cu statele din regiune.

Președintele Parlamentului Igor Corman și Președintele Senatului României Crin Antonescu au menționat bunele relații de colaborare moldo-române și au apreciat cooperarea consistentă, axată pe proiecte concrete, stabilită în ultima perioadă la nivelul executivelor celor două state. Oficialii au pledat pentru o agendă pragmatică și pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare atât la nivelul autorităților centrale, cât și la nivel sectorial, regional între Republica Moldova și România.

„Sperăm ca România să trateze cu maximă atenție evoluțiile prin care trecem noi acum. Suntem interesați ca să dezvoltăm această relație deschisă, prietenească, așa cum se cuvine între două țări vecine, două țări prietene și contăm pe tot sprijinul Dumneavoastră”, a menționat Igor Corman.

Șeful Legislativului s-a referit la prioritățile țării noastre în cooperarea cu UE după parafarea Acordului de Asociere și a subliniat că decizia Republicii Moldova este una fermă, iar majoritatea parlamentară este hotărâtă să își ducă mandatul până la capăt. În context, Igor Corman și Crin Antonescu au făcut un schimb de opinii referitor la acțiunile pe termen scurt care urmează a fi întreprinse  atât pentru semnarea, pe parcursul anului viitor, a Acordului de Asociere, inclusiv parafarea de către Parlament în actuala legislatură, cât și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

„Contăm pe voința politică a Uniunii Europene pentru obținerea unei decizii pozitive până în luna martie 2014, întrucât Republica Moldova a îndeplinit condiționalitățile Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE, fapt confirmat și de inițiativa legislativă înaintată recent de Comisia Europeană privind ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni”, a relevat Președintele Parlamentului.

Igor Corman a salutat sprijinul constant oferit de România în realizarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova și a menționat că țara noastră mizează și în continuare pe sprijinul partenerilor europeni, inclusiv a europarlamentarilor români.

Cu referire la situația internă și cooperarea cu statele din regiune, Igor Corman a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt angajate plenar în modernizarea Republicii Moldova și se concentrează pe aprofundarea reformelor în domeniul justiției, inclusiv reformarea Procuraturii și combaterea corupției. În aceeași ordine de idei, Speakerul a opinat că Republica Moldova va continua să promoveze dialogul și bunele relații de cooperare pe dimensiunea estică, asumându-și un rol pro-activ în acest proces.

La întrevedere au mai participat Președintele Fracțiunii parlamentare PLDM Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii PD Marian Lupu, Președintele Fracțiunii PL Ion Hadârcă, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus