Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.12.2013

Banca Mondială este gata să dea 120 de milioane de dolari pentru comasarea CET-urilor cu Termocom

Banca Mondială este gata să dea 120 de milioane de dolari pentru comasarea CET-urilor cu Termocom

Fuzionarea Termocomului cu cele două CET-uri e singura şansă de a salva sistemul centralizat de termoficare din Chişinău, iar tergiversarea ar putea lăsa în frig mii de oameni, susţin experţii de la Banca Mondială, instituţia fiind gata să ofere 120 de milioane de dolari.

După mai multe amânări, Consiliul Municipal Chişinău ar urma să adopte în şedinţa extraordinară de astăzi o decizie privind aprobarea planului de restructurare a întreprinderii Termocom şi fuzionarea cu CET-1 şi CET-2, într-o singură companie. În acelaşi timp, specialiştii şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale susţin că e necesară urgentarea procesului, pentru ca fuzionarea să se producă până la sfârşitul anului 2013. În caz contrar, Termocom ar putea fi lichidat, activele întreprinderii vor fi vândute pe bucăţi de către creditori, iar zeci de mii de consumatori din Chişinău vor rămâne fără acces la sistemul centralizat de termoficare. Finanţare de 120 de milioane de dolari „Este o şansă unică de a restructura acest sistem. Autorităţile, dar şi consumatorii ar trebui să se gândească dacă au nevoie de un serviciu de calitate sau de unul ca cel din prezent, cu o rată a rupturilor în reţele de zece ori mai mare decât în sistemele moderne de alimentare centralizată cu energie termică din Europa. Dacă nu se vor efectua investiţiile necesare pentru reabilitarea reţelelor termice, va creşte considerabil riscul unor avarii majore în sistem şi al întreruperii serviciilor de alimentare cu energie termică, iar ca urmare vor avea de suferit peste 160.000 de consumatori“, consideră Abdoulaye Seck, manager de ţară al Băncii Mondiale în Moldova.

Potrivit lui Seck, Banca Mondială a mobilizat pentru proiectul de comasare a celor trei întreprinderi un volum-record de finanţare, de circa 120 de milioane de dolari, inclusiv 40 de milioane pentru modernizare şi 80 de milioane pentru restructurarea datoriilor. „O analiză efectuată de specialiştii din Suedia arată că programul de investiţii va genera un efect economic de circa opt milioane de dolari pe an, ceea ce va permite reducerea costurilor. E adevărat că este puţin probabil ca tarifele să scadă“, susţine Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova. Interesele politice ar putea compromite proiectul Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup, e de părere că procesul de restructurare ar putea fi compromis de interesele politice şi economice. „La un asemenea volum de finanţare, cred că administraţia noii companii ar trebui să fie selectată printr-un concurs internaţional, astfel încât să fie excluse orice implicaţii politice. Totodată, sistemul trebuie să fie reorientat spre nevoile consumatorului, nu cele ale furnizorului“, a adăugat expertul. Termocom are datorii istorice de circa 138 de milioane de dolari faţă de CET-1, CET-2 şi Moldovagaz şi este în incapacitate de a atrage investiţii. O mega întreprindere Un proiect de hotărâre de Guvern prevede că, în urma fuzionării CET-1 şi CET-2 cu distribuitorul de căldură din Chişinău, va fi creată o mega întreprindere cu un capital de 1,68 miliarde de lei. Cea mai mare contribuţie la capitalul noii companii o va avea CET-2, circa 85%. CET-1 va avea un aport de 12%, iar Termocom – de numai 3%, scrie Adevărul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus