Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.11.2013

Valeriu Lazăr reprezintă ţara noastră la Business Forul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius

Valeriu Lazăr reprezintă ţara noastră la Business Forul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius

Viceprim-ministrul, ministrul Economie, Valeriu Lazăr  participă la Business Forumul Summit-ului Parteneriatului Estic, care are loc la 28 noiembrie curent, la  Vilnius.
 
În cadrul sesiunii plenare, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a susținut un discurs, în care a prezentat situația economică din țara noastră în contextul constituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC), precum și beneficiile și provocările pe care le generează pentru economia națională aplicarea Acordului.
 
Vicepremierul Valeriu Lazăr a vorbit despre politicile naționale în contextul valorificării cât mai eficiente a pieţei proprii şi celei comunitare, despre oportunitățile de cooperare economică deschise odată cu crearea ZLSAC și utilizarea avantajelor competitive pentru a obţine efecte economice pozitive pe termen lung. Astfel, instituirea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător va permite nu doar liberalizarea comerţului și eliminarea barierelor netarifare, dar şi va spori încrederea investitorilor în economia Republicii Moldova prin stabilirea unor reguli clare și comune pentru toți operatorii de pe piață.
 
Totodată, Valeriu Lazăr a scos în evidență importanța asistenței prin fonduri structurale din partea Uniunii Europene pentru a implementa reformele profunde necesare pentru a profita de oportunitățile ZLSAC și a minimiza provocările liberalizării pieței interne. În acest sens, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a prezentat esența Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivității, document programatic aprobat miercuri de Guvernul de la Chișinău, care prezintă acțiuni concrete ce se impun în perspectivă imediată și medie.
 
Conform agendei, participanții la for abordează subiecte ce vizează noile oportunități de afaceri în contextul parafării de către Republica Moldova și Georgia a Acordului de Asociere și de Comerț Liber, dezvoltarea infrastructurii de business, valorificarea potențialului IMM-urilor, conectarea mediului de afaceri pe axa Est-Vest ș.a.
 
La eveniment participă Štefan Füle, Comisarul European pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Karel De Gucht, comisarul european pentru comerț, Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții precum și oficiali din  Ucraina,  Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Lituania, Suedia ș.a.
 
În aceeași zi, sunt preconizate întrevederi ale dlui Valeriu Lazăr cu ministrul Economiei din țara gazdă, Lituania Evaldas Gustas, și reprezentanți ai Direcției Generale Dezvoltare și Cooperare - EuropeAid (DG DEVCO), cu care va pune în discuție asistența tehnică acordată Republicii Moldova, în special pentru implementarea Acordului ZLSAC. În acest context, susținerea partenerilor europeni în atingerea obiectivelor de competitivitate prin eliminarea barierelor netarifare și reducerea costurilor în comerț, crearea infrastructurii pentru business, atragerea și implementarea tehnologiilor moderne, dezvoltarea capacităților resurselor umane, crearea unei concurențe loiale pe piață, va accelera acest proces de implementare, respectiv va asigura maximizarea efectelor pozitiveale procesului de asociere politică și intregrare economică a Republicii Moldova cu UE, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus