Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.11.2013

Valeriu Lazăr: prezenţa masivă a statului în economie, cu o cotă de cca 25%, reprezintă o constrângere pentru dezvoltarea unor sectoare

Valeriu Lazăr: prezenţa masivă a statului în economie, cu o cotă de cca 25%, reprezintă o constrângere pentru dezvoltarea unor sectoare

Prezența masivă a statului în economie este o constrângere pentru dezvoltarea unor sectoare, iar retragerea statului din acestea reprezintă o reformă structurală care va permite atragerea investițiilor străine directe și impulsionarea creșterii economice, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul ședinței Diplomatic Economic Club. DEC este o platformă de comunicare a Ministerului Economiei cu ambasadorii și consilierii economici din reprezentanțele diplomatice acreditate la Chișinău, discuția de astăzi fiind dedicată procesului de privatizare în Republica Moldova și promovării ofertei investiționale peste hotare.

La reuniune au participat 17 ambasadori și consilieri economici, directorul Agenției Proprietății Publice, Valeriu Triboi, și directorul Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO), Dona Școla.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a făcut o prezentare a întreprinderilor scoase la privatizare în runda din această toamnă, dar și a celor 13 întreprinderi ce urmează a fi expuse la privatizare prin intermediul concursurilor individuale, pe parcursul anului viitor. Potrivit  lui Valeriu Lazăr, în anii 90 ai secolului trecut, Republica Moldova a ratat o serie de oportunități de a atrage, prin mari privatizări, corporații internaționale. Acum însă, orice întârziere majorează riscul ca întreprinderile din anumite sectoare să nu mai fie atractive, a admis ministrul Economiei.

Totuși, sarcina consultanților investiționali ce vor fi contractați pentru privatizarea acestor întreprinderi va fi de a promova oferta în rândul potențialilor investitori și de a propune soluțiile optime în fiecare caz în parte.

Ministrul Economiei a comunicat că pe lângă privatizări, investitorii au oportunitatea de a participa la dezvoltarea proiectelor de parteneriat public-privat, urmând a fi inițiate proiecte în toate sectoarele sociale - educație, cultură, sport, medicină, etc.

Întâlnirea de astăzi are loc în cadrul ciclului de acțiuni de promovare a obiectelor scoase la privatizare de Guvern, dar și pentru a asigura transparența acestor proceduri, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Precizăm că actuala rundă de privatizare vizează cîteva zeci de întrprindei, care sunt scoase la privatizare atît prin licitaţii cu strigare, licitaţii cu reducere, licitaţii prin intermediul Bursei de Valori, cît şi concursuri comerciale, investiţionale. Pronosticul veniturilor scontate în rezultatul expunerii la privatizare a bunurilor proprietate de stat în perioada noiembrie – decembrie 2013, raportate la preţul iniţial de vânzare, constituie 1 144 422 860 lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus