Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2013

Comisia Europeana recomanda ridicarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova

Comisia Europeana recomanda ridicarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova

Comisia Europeana va propune la summitul de la Vilnius ridicarea vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, a anuntat vineri presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta comuna de presa sustinuta la Bruxelles alaturi de premierii roman si moldovean, Victor Ponta si Iurie Leanca.

"Dupa mari eforturi facute de autoritatile moldovenesti, raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor constata ca Republica Moldova respecta toate cerintele stabilite. La urmatorul Parteneriat Estic, Comisia va propune ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii moldoveni", a afirmat Barroso, care a subliniat: "Comisia continua sa isi sprijine prietenii".

A treia reuniune a Parteneriatului Estic va avea loc la Vilnius, in perioada 28-29 noiembrie.

Seful executivului european a afirmat ca intalnirea de la Bruxelles cu Victor Ponta si Iurie Leanca constituie o "avanpremiera": "Este prima oara de cand tin eu minte cand avem o reuniune intre Comisie, guvernul unui stat membru si guvernul unui partener si prieten atat de apropiat".

Barroso a precizat ca in intalnirea de vineri au fost identificate proiectele energetice prioritare dintre Romania si Moldova, iar prioritatile pe termen scurt sunt legate de gazoductul Iasi - Ungheni, "primul pas pentru legarea Chisinau de piata europeana a gazelor", si de linia de transport a curentului electric Vulcanesti - Isaccea.

"Comisia va continua sa sprijine politic si financiar aceste proiecte", a subliniat presedintele CE, care a mentionat ca pentru gazoductul dintre cele doua tari s-au alocat 7 milioane de euro.

"Vom continua sa extindem sprijinul pentru a face ca aceste proiecte sa avanseze. Am invitat Moldova si Romania sa lucreze in continuare in vederea diversificarii proiectelor de aprovizionare cu energie", a continuat acesta, adaugand ca Bruxellesul este interesat de dezvoltarea acestor structuri si pe relatia cu Ucraina.

"Diversificarea aprovizionarii cu energie e deosebit de importanta pentru UE. Cetatenii europeni trebuie sa aiba acces la energie la preturi bune si disponibile oricand", a mai spus acesta, inainte de a multumi "personal" Romaniei si primului ministru Ponta "pentru sprijinul puternic fata de calea europeana a Moldovei".

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a tinut sa vorbeasca romana, care este "deja limba oficiala a UE", pentru a demonstra "ca prin limba noastra suntem mai mult decat vecini".

El a subliniat ca tara sa este interesata de "un proces de asociere la integrarea politica", iar obiectivul Chisinaului este un sistem energetic "mult mai sigur si mai putin vulnerabil la oscilatiile din regiune".

Leanca si-a exprimat convigerea ca lucrarile la gazoductul Iasi - Ungheni vor fi finalizate in primul trimestru din 2014.

O alta prioritate a Moldovei este inchiderea unor "rani inca deschise", respectiv podurile de peste Prut distruse dupa al doilea Razboi Mondial.

Victor Ponta a precizat ca Guvernul este hotarat sa foloseasca "toate resursele posibile din buget, funduri structurale si de coeziune, pentru a dezvolta aceste proiecte energetice".

"Afirm inca o data suportul total, neconditionat si special pe care Romania il acorda si la Vilnius si, ulterior, parcursului pro-european al Republicii Moldovei", a mai spus Ponta. Hotnews.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus