Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.11.2013

Agenţia Proprietăţii Publice a anunțat o nouă rundă de privatizări a bunurilor proprietate publică, în perioada noiembrie - decembrie 2013

Agenţia Proprietăţii Publice a anunțat o nouă rundă de privatizări a bunurilor proprietate publică, în perioada noiembrie - decembrie 2013

Agenţia Proprietăţii Publice organizează, în perioada noiembrie - decembrie 2013, expunerea la privatizare a bunurilor proprietate publică de stat  prin modalităţile prevăzute de legislaţie, în particular:
 
în perioada  1 noiembrie - 12 decembrie (termenul limită de depunere a ofertelor de participare):
 
- concurs investiţional pentru privatizarea cinematografelor din oraşele Glodeni, Teleneşti, Leova, expuse anterior la privatizare, dar nesolicitate.

Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare constituie 1 325 000 lei, volumul minim al investiţiilor – 4 500 000 lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.
 
-  concurs comercial pentru privatizarea acţiunilor statului din 2 societăţi pe acţiuni şi 21 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), dintre care 17 bunuri se expun pentru prima dată, inclusiv: 3 întreprinderi de reproducere a păsărilor, 2 întreprinderi din domeniul poligrafic, 2 întreprinderi de proiectare, etc.; 4 întreprinderi de stat se expun cu condiţia păstrării profilului de activitate (Î.S. Ferma de creştere a cailor de rasă “AT-Prolin”, UTA Gagauzia, or. Ceadîr-Lunga,  Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chişinău”, Î.S. Hotelul „Zarea”, mun. Chişinău, Întreprinderea afiliată cu investiţii străine-100% "Sanatoriul – Sănătate” din Ucraina, rl Belgorod-Dnestrovsk, or. Sergheevka), iar cumpărătorul acţiunilor statului din S.A.”Rif-Acvaaparat”, mun. Bălţi urmează să asigure înregistrarea societăţii în calitate de rezident al Parcului industrial „Răut”.
Preţul total de expunere la concurs comercial constituie 626 904 946 lei.
 
la  28 noiembrie:
-  licitaţie „cu strigare” pentru privatizarea a 19 bunuri, inclusiv: 4 construcţii nefinalizate,  7 complexe de bunuri imobile, 6 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) şi alte bunuri proprietate publică de stat, dintre care 12 se  expun  pentru prima dată.
Preţul iniţial de vânzare al bunurilor ce se expun la licitaţie „cu strigare” este de 99 726 000 lei.
-  licitaţie „cu reducere” pentru vânzarea a 6 obiecte nefinalizate amplasate în mediul rural.
Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie  2 738 700 lei. Conform  Regulamentului licitaţiilor cu strigare şi cu reducere (pct.24), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136 din 10 februarie 2009 reducerea preţului iniţial poate continua până la 50 la sută de la preţul de expunere, astfel  preţul total de vânzare al bunurilor expuse la licitaţie cu reducere poate fi estimat la 1 369 350 lei.
 
în perioada 16 – 20 decembrie 2013:
-  licitaţii „cu strigare” prin intermediul Bursei de Valori pentru vânzarea acţiunilor proprietate publică de stat din 39 societăţi pe acţiuni. În 17 S.A. cota statului este mai mare de 51%, inclusiv:  S.A. „Aeroport Handling” (100%); S.A. „Aeroport Catering”(100%); S.A. „Armo-Beton” (100%); SA „Farmaco”(94,614%); SA „Floare-Carpet” (59,486%),  etc. 
Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie  413 728 214 lei.
 
Total, preţul iniţial de vânzare al bunurilor proprietate de stat propuse spre vânzare în noiembrie-decembrie  2013 se estimează la 1 144 422 860 lei.

În conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2013, în rezultatul privatizării, de la fiecare tranzacţie, în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%.

Întru asigurarea eficienţei, legalităţii şi transparenţei procesului de privatizare, comunicatele informative privind expunerea bunurilor proprietate publică la privatizare se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice, iar întru atragerea investiţiilor străine, acestea sunt difuzate, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene ambasadelor Republicii Moldova în străinătate şi ambasadelor ţărilor străine în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus