Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.10.2013

Guvernul a aprobat un set de acte normative anticorupţie în contextul reformei în justiţie

Guvernul a aprobat un set de acte normative anticorupţie în contextul  reformei în justiţie

În cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri au fost aprobate mai multe documente care au scopul de a preveni şi contracara corupţia în sistemul judecătoresc. 

Astfel, au fost aprobate două proiecte de legi: cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi testarea integrităţii profesionale. În plus, au fost operate modificări în mai multe acte legislative în scopul promovării aplicării principiului toleranţei „zero” pentru actele de corupţie în domeniul justiţiei.

Documentele vin cu o serie de elemente noi menite să responsabilizeze judecătorii. Acestea prevăd, printre altele, extinderea termenului de prescripţie pentru tragerea la răspundere a judecătorilor care au comis ilegalităţi, interdicţia de comunicare a judecătorilor cu părţile implicate în proces pentru a asigura atitudinea imparţială, dar şi testarea judecătorilor la poligraf.

De asemenea, se prevede înăsprirea răspunderii pentru îmbogăţirea ilicită, interdicţia de a deţine funcţii publice  pe o perioadă mai mare în cazul în care se constată încălcarea legii de către judecător, precizări cu privire la confiscarea averii, pedeapsa pecuniară şi cu închisoare.

Tot astăzi, Guvernul a avizat proiectul de lege, propus de Preşedintele Republicii Moldova, cu privire la salarizarea judecătorilor. Documentul prevede majorarea salariului de judecător, care va constitui de la 3 la 5 salarii medii pe economie.


Un alt proiect de lege prevede că judecătorii care vor ieşi la pensie de la 1 ianuarie 2014  vor trebui să decidă dacă aleg să primească salariu majorat sau dacă optează pentru pensie. În acelaşi timp, judecătorii care deja s-au pensionat vor primi salariul majorat, dar pensia nu va fi recalculată. Proiectele de legi fac parte din reforma justiţiei şi urmează să fie examinate în Parlament.


Tot astăzi, Executivul şi-a desemnat reprezentantul în Parlament şi la Curtea Constituţională - Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu. În calitate de reprezentanţi supleanţi în aceste funcţii au fost numiţi viceminiştrii Justiţiei: Vladimir Grosu şi Sabina Cerbu, anunță un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus