Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.09.2013

Corporația Provocările Mileniului din SUA admite posibilitatea lansării în Moldova a unui nou Program Compact

Corporația Provocările Mileniului din SUA admite posibilitatea lansării în Moldova a unui nou Program Compact

Prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul vizitei sale în SUA a discutat cu președintele Corporației Provocările Mileniului Daniel Yohannes despre posibilitatea lansării în Republica Moldova a unui nou Program Compact.

Șeful executivului  a declarat azi în cadrul unui briefing că președintele CPM s-a arătat optimist în legătură cu lansarea unui nou Program Compact în Moldova datorită modului în care se implementează actualul Program Compact prevăzut pentru perioada 2010-2015, menționînd că existe premize reale pentru lansarea Programului Compact 2. În acest sens, premierul Iurie Leancă a precizat că urmează să fie inițiat un exercițiu cu participarea experților din Moldova și din SUA pentru identificarea domeniilor de intervenție pentru Compact 2: învățămînt, energetică etc.

Totodată, prim-ministrul a menționat că în cadrul întrevederii l-a informat pe președintele CPM  despre progresele în reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca și despre reabilitarea sistemelor de irigare, care urmează să fie accelerată. În alocuțiunea sa, Leancă a evidențiat importanța suportului acordat Republicii Moldova prin intermediul Programului dat, specificînd că acești bani au fost acordați cu titlu de grant.

Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului a fost semnat în ianuarie  2010 de către Guvernele SUA şi Republicii Moldova şi a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2010. Valoarea Programului constituie 262 milioane de dolari, alocaţi în formă de grant pentru perioada 2010-215, pentru creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură de performanţă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus