Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.09.2013

CCI și Asociaţia obştească ”Colaborare Economică Moldo-Germană” au semnat un acord de cooperare

CCI și Asociaţia obştească ”Colaborare Economică Moldo-Germană” au semnat un acord de cooperare

Pe 24 septembrie 2013, la Chișinău, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova şi Asociaţia obştească "Colaborare Economică Moldo-Germană" (MDW) au semnat un acord de cooperare, cu scopul de a-și intensifica parteneriatul, în special în vederea promovării economice şi investiţionale, managementului tehnologiilor şi inovaţiilor, formării profesionale.

Președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a menționat că, cooperarea economică este de o importanţă majoră pentru relațiile bilaterale moldo-germane. "CCI şi MDW au obiective comune, iar o colaborare mai strânsă ne va permite să realizăm în mod solidar scopurile propuse. Mizăm și în continuare pe sprijinul partenerilor germani și pentru că MDW este o reprezentanţă oficială a economiei germane în Republica Moldova, nu excludem posibilitatea creării unei Camere moldo-germane."

Wolfgang Lerke, președinte la MDW, ex-ambasador, membru de onoare al CCI a Moldovei, a mulțumit instituției camerale pentru deschiderea spre cooperare. "În ultimii ani, odată cu stabilizarea relativă a situației economice, mai mulți întreprinzători din Germania au plasat investiții în Moldova. La momentul actual MDW numără 40 de membri – agenți economici din Germania, dar și din Austria, Elveția. Următorul pas sunt întreprinderile din Moldova. Împreună cu CCI vom depune toate eforturile pentru a intensifica și dezvolta relațiile de colaborare economică moldo-germană."

Acordul dintre CCI și MDW prevede cooperarea pe următoarele linii de program: promovarea întreprinderilor şi investiţiilor; formarea profesională, instruirea şi calificarea cadrelor; introducerea surselor energetice alternative şi eficienţei energetice; îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale între Germania şi Republica Moldova.

Părțile vor desfășura în comun proiecte și activități, precum: forumuri de afaceri, misiuni economice, vizite de studiu etc.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Germania, pentru 7 luni ale anului 2013 a înregistrat suma de 279.1 mil. USD, majorându-se cu 8,38% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 56.3 mil. USD, crescând cu 44,35 % faţă de 7 luni ale anului precedent.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Germania a însumat 222.8 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 1,96 % în raport cu ianuarie - iulie 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus