Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.09.2013

R. Moldova îşi propune racordarea programelor naționale în domeniul dizabilității la standardele internaționale

Delegația Republicii Moldova la Sesiunea a 68-a a Adunării Generale a ONU, condusă de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a participat luni, 23 septembrie 2013, la Reuniunea de Nivel Înalt privind drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și la Reuniunea ministerială a Francofoniei.

Viceministrul Valeriu Chiveri a menţionat, în cadrul intervenţiei la Reuniunea de Nivel Înalt privind drepturile persoanelor cu dizabilități, despre necesitatea de a continua includerea drepturilor persoanelor cu dizabilități în procesul de evaluare a Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului și în agenda de dezvoltare care prevede perioada după 2015, elaborate în cadrul ONU.

În particular, a fost reiterată necesitatea respectării angajamentului statelor membre să furnizeze resursele necesare pentru o asistență practică și eficientă pentru acest grup de persoane. La rândul său, Republica Moldova a ratificat deja Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Guvernul efectuează o apropiere a programelor naționale de angajare, mediere și training la standardele europene. Adițional, sunt depuse eforturi de ajustare a activităților Agenției Naționale de Angajare la necesitățile persoanelor cu dizabilități, inclusiv în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Potrivit MAEIE, în cadrul ședinței Francofoniei au fost salutate alegerile prezidențiale din Mali, au fost menționate necesitatea soluționării conflictelor din zona francofonă, situația din Egipt și Siria, necesitatea unor eforturi concertate îndreptate spre evitarea violenței împotriva femeilor și copiilor în zonele de conflict.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus