Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.09.2013

Ziua Națională a Vinului va fi organizată în zilele de 5 și 6 octombrie 2013 sub genericul „Respect pentru tradiții, curaj în inovații”

Ziua Națională a Vinului va fi organizată în zilele de 5 și 6 octombrie 2013 sub genericul „Respect pentru tradiții, curaj în inovații”

Cea de-a 12 ediție a Zilei Naționale a Vinului este organizată, în premieră de către actorii din sectorul viti-vinicol, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Moldova (APEVM), Ghilda vinurilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și a Proiectului USAID CEED II.

„Ziua Națională a Vinului este o ocazie în plus pentru promovarea vinului moldovenesc și diversificarea piețelor de desfacere. Guvernul va depune în continuare eforturi pentru negocierea unui acces sporit pe piață atât cu partenerii tradiționali, cât și cu reprezentanți ai piețelor emergente pentru vinul moldovenesc”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne-am propus să organizăm o sărbătoare care să promoveze cultura vinului și turismul vitivinicol. De aceea,  în cadrul Zilei Naționale a Vinului vor fi organizate cursuri de degustare şi master class-uri, servirea vinului se va face în pahare produse special cu această ocazie, din plastic dur, au fost elaborate reguli deontologice ce vizează consumul moderat de produse vinicole. ”, a precizat Eugen Pâslaru, preşedintele comitetului de organizare a evenimentului, vicepreședintele APEVM.
Pentru Ziua Națională a Vinului a fost elaborată o nouă identitate vizuală, logoul îmbinând tradiționala barză, stilizată, cu silueta podgoriilor situate pe colinele moldovenești.

Evenimentul va fi organizat, în zilele de 5 și 6 octombrie 2013, sub genericul „Respect pentru tradiții, curaj în inovații”, printre noutățile ediției numărându-se, de asemenea, invitarea unui număr mare de jurnaliști și bloggeri străini, specializați în domeniul vinificației, gastronomiei și turismului. Ateliere gastronomice vor fi organizate în cadrul sărbătorii, unde vor găti persoane publice şi diplomaţi străini.

Potrivit MAIA, 5 bloggeri oficiali ai sărbătorii vor reflecta în timp real evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale, unde se va desfășura în acest an Ziua Națională a Vinului.

La sărbătoare vor participa cca 35 de companii vinicole din Moldova, împărțite pe regiuni cu indicație geografică protejată(IGP) – Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Divin. Pe lângă tradiționalele deja târguri ale meșterilor populari, în PMAN vor fi amenajate standuri de informare și standuri ale asociaţiilor de producători din regiunile menţionate. Vizitatorii care vor purta elemente ale costumului național, fie ie, brâu, maramă, cușmă sau traistă – vor avea parte de surprize din partea organizatorilor.

Ziua Națională a Vinului va fi precedată de un tur prin regiunile viti-vinicole ale Moldovei pentru 12 bloggeri, cu genericul „Redescoperă Drumul Vinului”, în perioada 23-28 septembrie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus