Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.09.2013

Donald Tusk: Moldova poate miza pe sprijinul Poloniei în procesul de integrare europeană

Donald Tusk: Moldova poate miza pe sprijinul Poloniei în procesul de integrare europeană

Premierul Poloniei, Donald Tusk, va veni în primăvară la Chişinău, la invitaţia lui Iurie Leancă, pentru a participa la un forum pe tema investiţiilor europene.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, i-a făcut invitaţia omologului său Donald Tusk, la întrevederea pe care au avut-o cei doi oficiali la sediul Guvernului din Varşovia. Donald Tusk a spus că va veni la Chişinău în primăvară, pentru a participa la un forum ce va fi organizat cu scopul de a atrage investiţii europene în ţara noastră.

Premierii au mai discutat despre cooperarea bilaterală, care se extinde în cele mai diverse domenii, şi despre realizarea procesului de integrare a ţării noastre în UE. Iurie Leancă a multumit pentru sprijinul oferit de statul polonez în parcursul nostru european, inclusiv în cadrul Comisiei moldo-polone de integrare europeană.

După întrevedere, Iurie Leancă şi Donald Tusk au susţinut un briefing de presă.

Premierul polonez a reiterat faptul că Varşovia sprijină activ ţara noastră în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene.

„Moldova poate miza pe sprijinul Poloniei în procesul de integrare europeană, vom susţine proiectul liberalizarii vizelor – este un obiectiv realizabil”, a declarat şeful Executivului din Varşovia.

Oficialul polonez a mai spus că Republica Moldova are cu ce se lăuda şi în domeniul afacerilor, ţinând cont de creşterea economică realizată de Guvernul de la Chişinău în prima jumătate a anului. Donald Tusk a precizat că a discutat cu Iurie Leancă şi despre colaborarea bilaterală pe segmentul energetic.

„Este în intersul Poloniei şi al intregii Europe de a conecta Moldova la o piaţă comună energetică. Salutăm lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, asemenea proiecte sunt susţinute de întreaga Europă şi Polonia va sprijini Republica Moldova în acest sens”, a mai anunţat Donald Tusk.

Totodată, Donald Tusk a apreciat înalt străduinţa Guvernului Republicii Moldova de a  reglementa conflictul transnistrean exclusiv în mod paşnic în baza dialogului în cadrul formatelor de negocieri existente.

La rândul său, Iurie Leancă a menţionat că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul Poloniei pentru a-şi realiza obiectivul major – integrarea europeană. Potrivit lui, parafarea la Summitul de la Vilnius a Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb, va însemna că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a căpătat un caracter ireversibil. Şeful Executivului de la Chişinău a adăugat că ţara noastră va raporta la Summitul din noiembrie despre realizarea angajamentelor pe dimensiunea liberalizării regimului de vize.

„Obiectivul cel mai important după Summitul de la Vilnius este semnarea Acordului de Asociere pe durata mandatului actual al Comisiei Europene şi Parlamentului European”, a specificat Iurie Leancă.

El a afirmat că ţara noastră va participa în continuare activ la toate iniţiativele Parteneriatului Estic, iar luna viitoare Chişinăul va găzdui reuniunea a 5-a a Forului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic. 

Totodată, Iurie Leancă a mulţumit autorităţilor din Varşovia pentru sprijinul financiar oferit Republicii Moldova în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare. Pentru anul 2013, partea poloneză a aprobat pentru finanţare 24 de proiecte în valoare de aproape 1,1 mil. de euro.

Din delegaţia Republicii Moldova, aflată în Polonia, mai fac parte vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip şi ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus