Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.08.2013

Victor Ponta: În decembrie vom inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni

Victor Ponta: În decembrie vom inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni

Victor Ponta: Am vrut să vedem cu ochii noştri că totul este pregătit, vreau să îi cert atunci când este cazul, dar vreau să le mulţumesc celor care au pus umărul – este vorba despre domnul Duţu, aici, lângă mine, despre ministrul Niţă, vicepremierul Oprea, toţi cei care au depus eforturi ca să reuşim un lucru pe care îl tot anunţam de ani de zile şi nu îl făceam. Restul detaliilor le ştiţi, le-aţi mai auzit de la mine: 30 de km pe teritoriul României, încă 10 în Republica Moldova, 7 milioane din fonduri europene, restul din bugetul României. Ne vom vedem în decembrie să inaugurăm gazoductul, ăsta este cel mai important. Mâine, împreună cu primul-ministru Leancă, mergem la inaugurarea oficială a lucrărilor pe partea moldovenească şi sper să fie în sfârşit un lucru pe care îl facem, nu doar îl spunem.

Reporter: Cum vom compensa gazul pe care îl vom exporta în Republica Moldova, am înţeles 500 de milioane de metri cubi în primă fază, capacitatea totală este 1,5 miliarde. Vom creşte noi producţia sau vom importa mai mult din Rusia?
Victor Ponta: Păi nu, din Rusia, pot să importe şi dânşii nu au nevoie de noi, ceea ce şi fac. România, în urma explorărilor confirmate din off-shore, din Marea Neagră şi în urma explorărilor care sper să fie de succes privind gazele de şist, România va avea o producţie care să acopere toate necesitatea noastră internă. Din punctul meu de vedere - şi acest gazoduct asta simbolizează - necesitatea internă înseamnă România şi Republica Moldova, deci noi calculăm, când vorbim de 2018-2019, vorbim de România şi Republica Moldova din producţia internă. Altfel, evident că, dacă ne apucăm de importat, pot să importe şi dânşii fără noi. Important este, de asemenea că, repet, din producţia noastră internă va putea acoperi în câţiva ani tot consumul României şi al Republicii Moldova, iar pentru dânşii, de la anul, orice negociere, când poţi să iei din două locuri gazul, este o negociere mai bună. Când ai o singură variantă vă daţi seama că aia nu este negociere, aia este impunere şi cu asta basta.

Reporter: Când credeţi că se vor face primele lucrări ?
Victor Ponta: Haideţi să inaugurăm conducta că până acum, de ani de zile, am tot vorbit cum facem noi conductă şi nu a făcut nimeni nimic. Eu am vrut să văd acum că începem lucrările, vreau să văd în decembrie, o să fiţi şi dvs, să vedem dacă s-au ţinut de cuvânt constructorii şi, după aceea, putem să discutăm. Preţul, preţurile pieţei, ştiţi foarte bine că preţurile la gaz intră şi au intrat deja de fapt de ceva timp în calendarul de liberalizare, însă România poate să producă din resurse interne la preţuri mult mai mici. De fapt asta este ideea, să producem din off-shore şi din gaze de şist mai ieftin decât importăm.
Reporter: /.../ ?

Victor Ponta: Cine a zis aşa?

Reporter: Dacă vom /.../?
Victor Ponta: De principiu, dacă avem producţie internă şi dacă producţia internă este mai ieftină nu ai de ce să imporţi, este normal acest lucru, dar nu putem să avem producţie internă doar din explorările şi exploatările convenţionale făcute de Romgaz, ca şi până acum, şi de OMV şi din ceea ce s-a găsit în Marea Neagră de către Exxon – OMV - Romgaz şi din gaze de şist.

Reporter: Domnule premier, totuşi acele resurse vor putea fi folosite în câţiva ani. Până atunci România ce va face, va importa mai mult sau...?

Victor Ponta: Până atunci vom încerca, repet, să avem, să oferim, să sprijinim Republica Moldova să aibă două variante, să nu aibă o singură variantă. În rest, sunt preţuri reglementate, sunt pe piaţa europeană, sigur contractele bilaterale le ştiţi foarte bine, haideţi să avem conducta, că dacă nu avem conducta vorbim degeaba/…./

Reporter: Ele se vor apropia mai mult de gazele ruseşti sau de cele din producţie internă?
Victor Ponta: Piaţa face preţurile în UE, ştiţi foarte bine. Noi suntem membri ai UE, îmi doresc ca şi Republica Moldova să fie cât mai curând membru al UE şi atunci sistemul european privind preţurile, este un sistem care merge spre liberalizarea pieţei europene, Republica Moldova, sunt convins că în noiembrie, la Vilnius, va avea succes în efortul de a semna Acordul de asociere şi atunci, practic, Republica Moldova merge în direcţia în care mergem şi noi cu România. Noi am mers un pic mai repede, dar cu cât mergem mai repede împreună, cu atât o să fie mai bine.

Reporter: Despre noul ministru de la transporturi ce ne puteţi spune? Sunteţi mulţumit?
Victor Ponta: Vă referiţi dacă sunt mulţumit de activitatea de la ora 15.00 la ora 17.00?
Reporter: Dacă sunteți mulțumit de propunerea care s-a făcut?

Victor Ponta: Da, evident, dacă nu eram mulţumit, nu o propuneam pe doamna Mănescu. Am încredere că se poate achita foarte bine de sarcinile dificile, am avut o discuţie lungă şi foarte bună astăzi dimineaţă. De astăzi după amiază, de mâine, se apucă de treabă şi are absolut tot sprijinul meu.

Reporter: I-aţi trasat vreo sarcină? Când trebuie să semneze contractul cu CFR Marfă?
Victor Ponta: Spre deosebire de domnul preşedinte, eu i-am trasat sarcini care ţin de portofoliul transporturilor. Am văzut că domnul preşedinte din grabă i-a trasat sarcini care ţin de alte ministere. Eu am vorbit doar de ceea ce ţine de Ministerul Transporturilor şi miercuri dimineaţă merg la Ministerul Transporturilor pentru o discuţie privind obiectivele pe termen scurt şi mediu.

Reporter: Domnule premier, aţi discutat despre portofoliul de la transporturi astăzi cu domnul Voiculescu şi cu domnul Crin Antonescu? Am înţeles că aţi avut o întâlnire?

Victor Ponta: Am discutat cu doamna ministru Mănescu despre transporturi.
Reporter: Dar cu domnul Voiculescu şi cu domnul Antonescu aţi discutat astăzi? Am înţeles că aţi avut o întâlnire.
Victor Ponta: Discut tot timpul.

Reporter: Dar aţi discutat despre portofoliul transporturilor?
Victor Ponta: Nu, din moment ce la transporturi era trimisă de dimineaţă, cum puteam să discutăm? /…/

Guvernul Romaniei – Biroul de presa

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus