Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.08.2013

Recolta de grîu din anul curent a depăşit cifra de 1 mln de tone şi este cea mai bună din ultimii 10 ani

Recolta de grîu din anul curent a depăşit cifra de 1 mln de tone şi este cea mai bună din ultimii 10 ani

Anunţul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov. Ministrul a specificat, că  suprafaţa culturilor cerealiere, leguminoase de prima grupă, şi rapiţă a constituit în acest an 464,1 mii ha. Comparativ cu anii trecuţi, s-a înregistrat o creştere evidentă a producţiei agricole. Astfel producţia globală a culturilor cerealiere şi leguminoase de prima grupă şi a rapiţei a înglobat 1 335 mii tone, sau cu 715 mii tone mai mult ca în anul precedent.

Rezultate de valoare au înregistrat agricultorii la creşterea produsului strategic – a grâului. Pentru prima dată, pe parcursul a 10 ani de zile, recolta globală a depăşit un milion de tone de boabe. Suprafaţa, pe care a fost cultivată această cultură a constituit 337 de mii de hectare.

Potrivit analizelor de laborator efectuate, grâul alimentar constituie mai bine de  40 la sută din întreaga cantitate recoltată, -  400 de mii de tone.  

Din volumul global de un milion de tone de boabe de grâu, 70 de mii de  tone vor fi direcţionate la seminţe, 340 mii tone la asigurarea securităţii alimentare (inclusiv 31 mii tone direcţionate în Rezerva de Stat) şi 400 mii tone sectorului zootehnic. Astfel va fi asigurată pe deplin securitatea alimentară şi furajeră a ţării, precum şi exportul surplusului de 190 mii tone.
Orzul  a fost recoltat de pe o suprafaţa de 95 mii ha. Volumul global recoltat constituie 225 mii tone o cantitate dublă faţă de anul precedent. 150 mii tone vor fi direcţionate la completarea rezervelor furajere, iar 70 mii tone vor fi exportate.
Rapiţa a fost recoltată de pe 24,6 mii ha înglobând un volum de 38,3 mii tone. Recolta de rapiţă este destinată integral exportului.

Suprafaţă recoltată de mazăre a constituit 7,5 mii ha, volumul global cifrându-se la 12,2 mii tone, utilizate preponderent în sectorul zootehnic.

Ministrul a ţinut să specifice, că productivitatea culturilor cerealiere s-a majorat în anul curent datorită atât condiţiilor agrometeorologice cât şi politicilor promovate pentru implementarea tehnologiilor avansate în fitotehnie, şi a atins cota de 3,0 t/ha în mediu pe republică (faţă de 1,34 în anul precedent).

La cultura de bază – grâul de toamnă, productivitatea medie pe hectar a constituit 3,1 tone, comparativ cu 2,2 media ultimilor 3 ani iar la orz aceasta a fost de 2,4 t/ha faţă de 1,7 în ultimii 3 ani.

Rezultate mai bune la recoltarea culturilor cerealiere şi leguminoase de prima grupă au înregistrat agricultorii din raionale Criuleni (3,8 t/ha) Ungheni (3,6 t/ha), Şoldăneşti (3,5 t/ha), Sîngerei (3,5 t/ha) şi Făleşti (3,4 t/ha).

În altă ordine de idei,  Bumacov s-a referit la eventualele preţuri de comercializare a grâului, accentuând că situaţia pe piaţa cerealelor, atestată la moment, are o tendinţă de stabilizare. Comercializarea orzului şi a grâului furajer se înregistrează la preţul de cca 1900 – 2200  lei/tona, a grâului alimentar - 2100 – 2400 lei/tona, a mazărei - 3600 – 4000 lei/tona, a rapiţei - 5000 – 5600 lei/tona.

În răspunsurile la întrebările ziariştilor, Ministrul Agriculturii a specificat că şi la culturile de grupa a doua se preconizează o recoltă bogată. În total au fost semănate pe o suprafaţă de 732,4 mii ha, inclusiv  floarea soarelui –  272 mii ha, sfeclă de zahăr  –  26 mii ha; porumb  boabe –  360 mii  ha;  soia  –   51,0 mii ha; alte culturi –  23,4 mii ha.

Starea acestor culturi la moment este bună, iar condiţiile actuale permit formarea unei recolte bogate. Astfel volumul global preconizat spre recoltare a culturilor oleaginoase (floarea soarelui – 2,0 t/ha şi soia – 1,8 t/ha)  se estimează la 650 mii tone. Necesităţile interne constituie 280 – 300 mii tone, surplusul fiind direcţionat la export în formă naturală şi uleiuri. Volumul global al porumbului de pe suprafeţe marfă va fi de 1,25 mln lei cu o productivitate de 4,0 t/ha. Recolta de sfeclă de zahăr se estimează a fi la nivel de 900 mii tone ceea ce va asigura obţinerea a 110 mii tone zahăr, din care 35 mii urmează a fi exportat conform cotei existente în Uniunea Europeană, relatează Serviciul de presă al MAIA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus