Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.08.2013

Facilitarea comerțului internațional prin reducerea procedurilor și a formalităților administrative

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor informează că agenţii economici transportatori din Republica Moldova, în scopul optimizării transportului feroviar şi dezvoltării relaţiilor de colaborare în plan internaţional, Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa a elaborat şi aprobat Anexa nr.9 privind “Simplificarea procedurilor de trecere a frontierei în cadrul transportului feroviar internațional de marfă”, care completează prevederile „Convenţiei internaţionale privind armonizarea controlului mărfurilor la frontiere”, semnată la Geneva la 21 octombrie 1982.

Anexa menţionată este în vigoare pentru toate statele semnatare ale Convenţiei din data de 30 noiembrie 2011.

Scopul de bază al documentului în cauză este facilitarea comerțului internațional prin reducerea, armonizarea și coordonarea procedurilor și a formalităților administrative legate de controlul mărfurilor la frontieră în cadrul transportului feroviar internațional de marfă.

Prin prevederile sale, Anexa stabileşte, în esență, obligații pentru statele semnatare, al căror scop este reducerea întârzierilor la punctele de trecere a frontierei pe calea ferată. Aceste obligații se referă la introducerea unor cerințe minime pentru stațiile de frontieră (de schimb), cooperarea dintre țări la aceste stații, deplasarea controalelor de la frontiere la stațiile de plecare sau de destinație, reducerea timpului necesar pentru controale, reducerea numărului de documente pe hârtie și utilizarea scrisorii de trăsură CIM/SMGS ca document vamal.

Potrivit Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Republica Moldova a aderat la „Convenţia internaţională privind armonizarea controlului mărfurilor la frontiere” în octombrie 2008, prin Legea nr. 215 –XVI, publicată în Monitorul Oficial nr. 201-203/732 din 11.11.2008.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus