Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.07.2013

Corlăţean a reiterat, la Bruxelles, importanţa acordată de România dezvoltării relaţiei cu statele din vecinătatea estică

Corlăţean a reiterat, la Bruxelles, importanţa acordată de România dezvoltării relaţiei cu statele din vecinătatea estică

Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat luni, la Bruxelles, la cea de-a patra reuniune ministerială a Parteneriatului Estic la care au fost prezente statele membre UE şi cele şase ţări partenere - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, relatează diplomaţia de la Bucureşti.

Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle.
Reuniunea ministerială a avut ca obiectiv pregătirea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013), fiind un prilej pentru trecerea în revistă a progreselor statelor partenere de la summitul precedent desfăşurat la Varşovia (2011), a aşteptărilor statelor partenere în privinţa rezultatelor reuniunii din toamnă, precum şi a modului în care se va contura viitorul parteneriatului post-Vilnius. "Şeful diplomaţiei române a salutat progresele înregistrate de statele partenere în cadrul negocierilor Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber, precum şi pe linia mobilităţii. Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat, în acest context, avansul important realizat de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, prin finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere şi pentru Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Comerţ Liber, precum şi progresul realizat în implementarea Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor", detaliază MAE.

În acest sens, a pledat pentru crearea condiţiilor care să permită îndeplinirea tuturor etapelor necesare parafării şi, ulterior, semnării Acordului de Asociere şi Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber cu Republica Moldova în 2014.

Titus Corlăţean a reiterat importanţa strategică pe care România o acordă dezvoltării relaţiei cu statele din vecinătatea estică. A confirmat susţinerea ţării noastre pentru obţinerea unor rezultate ambiţioase la summitul de la Vilnius, care să contribuie la avansarea procesului de asociere politică şi integrare economică a statelor partenere şi care să confere perspectivă relaţiilor acestora cu Uniunea Europeană.

De asemenea, ministrul a subliniat interesul României pentru viitorul parteneriatului post-Vilnius, astfel încât deciziile reuniunii să fie implementate rapid şi să genereze beneficii pentru statele partenere, adaugă MAE. /Agerpres/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus