Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.07.2013

Schimb de experiență în domeniul reformării instituției ombudsman-ului din R. Moldova

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu a avut, astăzi, o întrevedere cu Președintele Centrului Internațional pentru Tranziție Democratică (ICDT), Istvan Gyarmaty, care se află în perioada 30 iunie- 5 iulie curent într-o vizită de lucru la Chișinău. Scopul vizitei constă în continuarea discuțiilor în cadrul proiectului ICDT, care este realizat în strânsă cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. La întrevedere a participat și Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, E.S.  Matyas Szilagyi.

Oficialii au realizat un schimb de opinii privind reformarea instituției ombudsman-ului din R. Moldova (Instituţia Avocaţilor Parlamentari), precum și progresul altor acțiuni prevăzute în agenda de reformare a sectorului justiției din R. Moldova.

Istvan Gyarmaty a declarat că, în prezent, ICTD colaborează cu mai multe țări la capitolul dezvoltării instituției ombudsman-ului și este dispusă să acorde tot sprijinul necesar în acest sens și Republicii Moldova care se arată implicată activ în reformarea sectorului justiției.

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu a adus mulțumiri părții ungare pentru sprijinul important pe care este dispus să-l acorde R. Moldova pe segmentul drepturilor omului și a subliniat necesitatea schimburilor de experiență de profil  pentru atingerea integrală a obiectivelor MJ.

În replică, partea ungară și-a propus sprijinul și în domeniul reformării Curții Constituționale care este o acțiune pe termen scurt în Strategia de Reformare a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016.

Potrivit Ministerului Justițieit, Sabina Cerbu a declarat că, deși pînă recent, dată fiind situația politică instabilă, promovarea noului proiect de lege privind instituția ombudsman-ului din R. Moldova, a fost dificilă, la moment  proiectul este în proces de definitivare și este planificat de a fi prezentat în scurt timp Guvernului spre aprobare. În aceeași ordine de idei, Sabina Cerbu a accentuat că schimbul de experiență este mai mult decât binevenit în situația în care promovarea unor legi sensibile reprezintă o provocare pentru MJ. De asemenea, Viceministrul Justiției a menționat necesitatea acordării unui suport și Consiliului anti-discriminare, creat recent în R. Moldova.

Drept urmare discuțiilor, oficialii au convenit asupra stabilirii, în scurt timp, a unei liste comune de priorități, ce va curpinde forme concrete de colaborare (training-uri, schimburi de experiențe etc.).

Instituţia Avocaţilor Parlamentari - Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova (CpDOM) este o instituţie similară instituțiilor europene şi internaţionale ale ombudsmanilor, care activează din aprilie 1998 în baza  Legii cu privire la avocaţii parlamentari, nr.1349-XIII din 17 octombrie 1997. În scopul reformării acestei instituții, Ministerul Justiției va remite, în luna august curent, Guvernului spre examinare un nou proiect de lege (Legea cu privire la avocatul poporului), care va abroga Legea cu privire la avocaţii parlamentari, nr.1349-XIII din 17 octombrie 1997 .

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus