Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.06.2013

Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare va oferi R.Moldova un împrumut în valoare de 150 milioane de euro pentru reabilitarea a 210 de km din drumurile principale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare va oferi R.Moldova un împrumut în valoare de 150 milioane de euro pentru reabilitarea a 210 de km din drumurile principale.

Prin intermediul celei mai mari investiții în Republica Moldova până în prezent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acordă un credit de 150 de milioane de euro Guvernului Republicii Moldova pentru reabilitarea a circa 200 km de autostrăzi principale ale țării.

Finanțarea BERD va permite Republicii Moldova să modernizeze rețeaua de drumuri, să facă reparații urgente necesare și să asigure întreţinerea legăturilor rutiere principale, astfel încât acestea să faciliteze creșterea economică și integrarea regională.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă a declarat: "Un sistem de transport funcţional este esențial pentru creșterea economică și îmbunătățirea infrastructurii rutiere din Moldova, şi este una din prioritățile cheie ale guvernului. Ne așteptăm că prin această investiţie vor fi create aproximativ 1,000 de locuri de muncă, fapt care va reduce costurile de afaceri și va spori productivitatea, va crea creștere economică și prosperitate pentru toți."

Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett, a adăugat: "Infrastructura de înaltă calitate este esențială pentru viața cotidiană a oamenilor și economie în general, iar BERD este gata să ofere ajutor. Acest credit nou – cea mai mare investiție a Băncii în Moldova până în prezent – este un semn al angajamentului nostru puternic pentru sprijinirea infrastructurii țării, care va susţine creșterea în Republica Moldova".

Împrumutul BERD va fi utilizat pentru reabilitarea unui număr de autostrăzi majore: un segment al drumului R33 Hâncești-Lăpușna - M1 spre frontiera cu România, segmentul de drum R 14 Bălți-Sărăteni – o parte a legăturii rutiere între capitala Chișinău și Bălţi -  al doilea cel mai mare oraş al Republicii Moldova, drumul R9 Soroca-Arionești, la nord, și drumul R34 Hîncești-Leova-Cantemir spre sud. Împrumutul va ajuta, de asemenea, la construcţia drumului de ocolire M3 Slobozia Mare, cu lungimea de 17 km, pe drumul M3 Chișinău-Giurgiulești, care leagă capitala cu unicul port terestru din Moldova.

Julia Otto, director al reprezentanței BERD la Chișinău, a declarat: "Moldova e situată geografic la răscrucea drumurilor şi e vecină cu Uniunea Europeană din 2007. Drumurile Moldovei sunt din ce în ce mai importante pentru dezvoltarea economică a țării și a întregii regiuni. Drumurile mai bune vor ajuta la răspândirea dezvoltării economice către regiunile îndepărtate, vor aduce producătorii mai aproape de piețele acestora și vor duce oamenii spre destinațiile lor în condiții de siguranță, imbunătăţind calitatea vieții".

Împrumutul BERD este împărțit în trei tranșe de 63 milioane de euro, 40 de milioane de euro și respectiv 47 milioane de euro. Angajamentul în ce priveşte a doua și a treia tranșă din 2014-2015 va fi la discreția Băncii și sub rezerva implementării reuşite de către Guvern a proiectului și agendei de reformă în sectorul rutier. Pentru a susține guvernul în implementarea acestor reforme, BERD oferă un grant în valoare de până la 500,000 de euro din Fondul Special al Acționarilor BERD.

Această finanțare este completată cu un împrumut echivalent de la Banca Europeană de Investiții. Adițional, un grant în valoare de până la 15 milioane euro a fost solicitat de la Fondul de Investiții pentru Vecinătate al Uniunii Europene.

Modernizarea și reabilitarea infrastructurii se află printre prioritățile BERD în Republica Moldova. Până în prezent, BERD a investit 213 milioane de euro în infrastructura țării, inclusiv în reabilitarea drumurilor, dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău și extinderea portului privat de la Giurgiulești.

BERD – unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova – a semnat 100 de proiecte investiționale în țară până în prezent, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria și sectoarele bancare, în sumă totală de €897 de milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus