Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2013

Igor Corman a avut o întrevedere cu Ulvi Akhundlu, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova

Igor Corman a avut o întrevedere cu Ulvi Akhundlu, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut, astăzi, o întrevedere cu Ulvi Akhundlu, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova.

Președintele Parlamentului a apreciat parteneriatul Republicii Moldova cu Consiliul Europei, interesul constant manifestat pentru evoluţiile din țara noastră,  precizând că relația cu Consiliul Europei este de importanță majoră în contextul realizării parcursului european al Republicii Moldova. ”Vom depune toate eforturile pentru a avea și în continuare o cooperare eficientă cu Consiliul Europei”, a afirmat Președintele Parlamentului.

Totodată, Igor Corman a accentuat faptul că obiectivul principal al Republicii Moldova în cooperarea cu Consiliul Europei rămâne a fi încheierea etapei de monitorizare a țării noastre şi trecerea la dialogul de post-monitorizare. Cu referire la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și încheierea Acordului de Asociere, Președintele Parlamentului a subliniat, în special, importanța implementării eficiente a legislației și transferul de bune practici pe domeniile prioritare de reformare, după cum: justiția, Ministerul afacerilor interne, lupta cu corupția.

Igor Corman a menționat că, pentru realizarea reformelor de modernizare a Republicii Moldova, precum și a tuturor angajamentelor convenite cu partenerii externi de dezvoltare, este necesar de a menține stabilitatea politică în republică, de a învăța din greșelile comise anterior pentru a avansa cu pași rapizi pe calea integrării europene. Igor Corman s-a referit, în special, la procesul de reformare și consolidare a instituțiilor democratice din Republica Moldova, respectiv a instituțiilor aflate sub control parlamentar, pentru ca autoritățile să dispună de autonomie, să fie eficiente și imparțiale. În context, Președintele Parlamentului a informat oficialul european că, în perioada următoare va continua vizitele de documentare la instituțiile publice aflate sub control parlamentar, primele instituții pe care le-a vizitat au fost Serviciul de Informații și Securitate și Consiliul Concurenței.

Ulvi Akhundlu a dat asigurări că implementarea reformelor democratice în Republica Moldova va fi sprijinită și în continuare de Consiliul Europei. Oficialul european a subliniat importanța cooperării între ramurile puterii legislative și executive din Republica Moldova, apreciind organizarea primei reuniuni de coordonare dintre Parlament și Guvern.
În alt context, Ulvi Akhundlu a salutat adoptarea de către Parlament a Declarației cu privire la situația actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean. În opinia oficialului european, important este că acest document a fost votat aproape în unanimitate de deputați, inclusiv de cei din opoziția parlamentară, relatează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus