Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.06.2013

Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat Politica anti-fraudă și corupție aplicată pe parcursul implementării Programului Compact

Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat Politica anti-fraudă și corupție aplicată pe parcursul implementării Programului Compact

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi Consiliul de Observatori al FPM Moldova. În cadrul şedinţei a fost aprobată  Politica de prevenire şi combatere a riscurilor de fraudă şi corupție care va fi aplicată pe parcursul implementării Programului Compact, finanțat de Corporația Provocările Mileniului.

Politica aprobată stabilește responsabilitățile FPM Moldova privind prevenirea și contracararea cazurilor de fraudă și corupție pentru a asigura integritatea fondurilor Corporației Provocările Mileniului şi utilizarea acestora în scopurile stabilite. Totodată, conform prevederilor acestei politici, FPM Moldova este obligat să elaboreze măsuri adiţionale de prevenire şi de sporire a vigilenței pe parcursul derulării Programului Compact și să raporteze orice suspiciuni de fraudă şi corupţie.
De menţionat că FPM Moldova implementează în prezent un plan de acţiuni privind prevenirea, identificarea și eliminarea riscurilor de fraudă și corupție în procesul de valorificare a fondurilor oferite de Corporația Provocările Mileniului. Potrivit informației despre executarea Planului în perioada octombrie 2012 - iunie 2013, prezentată în cadrul şedinţei, FPM Moldova utilizează proceduri transparente în desfășurarea achizițiilor, organizează proces participativ de luare a deciziilor, implică comunitățile în monitorizarea executării lucrărilor de reabilitare a drumului și sistemelor de irigare, prevăzute de Programul Compact.
Membrii Consiliului au apreciat mecanismul anti-fraudă aplicat de FPM Moldova. În context, Premierul a solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor elaborarea unui plan de acţiuni anti-fraudă şi corupţie pentru proiectele de infrastructura drumurilor, bazat pe experienţa dezvoltată în cadrul Programului Compact. Iurie Leancă a opinat că ulterior acest mecanism ar putea fi replicat în alte domenii în vederea asigurării transparenţei şi eficienţei utilizării mijloacelor financiare provenite din asistenţă externă şi din bugetul public.

Un alt aspect, la care s-a referit Prim-ministrul, ţine de angajarea cetăţenilor Republicii Moldova în proiectele de reabilitarea infrastructurii drumurilor. Iurie Leancă a solicitat implicarea la maximum a forţei de muncă locale şi organizarea instruirii în scopul sporirii calificării. În acest context, FPM Moldova a informat Consiliul de Observatori că, din 1 iulie curent, în baza unui acord de colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova, mai mulţi studenţi ai instituţiei vor fi antrenaţi în procesul de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, unde vor putea aplica în practică cunoştinţele obţinute la facultate şi vor obţine experienţă profesională. Totodată, circa 60 la sută din personalul angajat de companiile de construcţie, ce implementează proiectul de reabilitare a drumurilor, sînt din Republica Moldova.

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul de Observatori a audiat informația despre implementarea activităților Compact, care indică asupra unui șir de progrese obținute pînă în prezent. În acest context, s-a menționat despre desfășurarea masivă a lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca și demararea construcțiilor majore pe acest traseu, cum ar fi intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată din apropierea orașului Ghindești.

Cu referire la reabilitarea sistemelor de irigare, s-a menționat că pînă în prezent au fost semnate contractele privind reconstrucția și modernizarea sistemelor de irigare de pe rîul Nistru Criuleni și Lopatna, iar pentru reabilitarea sistemelor de irigare Jora de Jos, Coșnița, Puhăceni și Roșcani a fost anunțată recent achiziție internațională. Totodată, la începutul lunii iulie curent va fi anunțat un concurs de selectare a companiilor care vor reabilita sistemele de irigare de pe rîul Prut: Grozești, Blindești și Leova.

Consiliul de Observatori al FPM Moldova întrunește reprezentanți ai Guvernului, societății civile şi mediului de afaceri și este organul superior de luarea a deciziilor privind gestionarea procesului de implementare a Programului Compact. Programul Compact are o valoare totală de 262 de mil. USD și își propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin investiții în dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus