Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2013

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 90 de milioane de euro pentru sprijinul reformei din sistemul de justiţie şi implementarea acordurilor bilaterale

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 90 de milioane de euro pentru sprijinul reformei din sistemul de justiţie şi implementarea acordurilor bilaterale

Declaraţia a fost făcută astăzi, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe  de presă susţinută în comun de către Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă şi Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate Stefan Fule.

Cei doi oficiali au semnat două documente în acest sens: Acordul de finanţare privind Programul de Suport Bugetar în Domeniul Justiţiei şi Programul suport pentru implementarea acordurilor curente şi noi între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, reprezentînd a doua fază a Programului Cuprinzător de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale.

Acordul prevede alocarea a 60 de milioane de euro pentru susţinerea Strategiei de reformă din sistemul de justiţie al Republicii Moldova, ce are drept scop edificarea unui sistem judiciar accesibil, eficient, independent, transparent şi profesionist, cu înaltă responsabilitate publică, care să corespundă standardelor europene şi să asigure respectarea statului de drept şi protecţia drepturilor omului.

Programul suport prevede oferirea a 30 de milioane de euro pentru pregătirea, negocierea şi implementarea noilor acorduri între Uniunea Europeană şi Republica Moldova: Acordul de Asociere, inclusiv Acordul cu privire la crearea zonei de comerţ liber, aprofundat şi comprehensiv, precum şi pentru participarea Republicii  Moldova la cel de al XII-lea Program-cadru european.
Iurie Leancă a mulţumit Comisarului Fule pentru susţinerea acordată ţării noastre, menţionînd că finanţarea obţinută va fi de real folos pentru aplicarea reformei din domeniul justiţiei.

La rîndul său, Stefan Fule a apreciat faptul că prima vizită a lui Iurie Leancă în calitatea sa de Prim-ministru al Republciii Moldova a fost efectuată la Bruxelles. Oficialul şi-a exprimat convingerea că noua coaliţie de guvernare din Republica Moldova va reuşi să avanseze în realizarea obiectivelor propuse, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus