Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.06.2013

Declaraţiile ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa referitor la noile modificări a proiectului de Lege privind finanţele publice locale

Declaraţiile ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa referitor la noile modificări a proiectului de Lege privind finanţele publice locale

Potrivit ministrului Finanţelor mecanismele şi cadrul legal existent astăzi  îngreunează şi fac dependente de factorul uman relaţiile între bugete, bugetul de nivelul I care este al Primăriei cu cel de la raion şi la respectiv bugetul raional dependent de bugetul de stat.

„Formula cu care am avenit acum prin modificarea legislaţiei vizavi de finanţele publice locale face ca acest proces să fie unul transparent, unul bazat pe formule şi calcule, pe simulări de situaţii şi cu eliminarea factorului uman şi coloratura politică, care există şi a existat tradiţional în Republica Moldova”, a declarat ministrul.

Ministrul a mai menţionat că: „Este un proiect, care, dacă să ne uităm în esenţă, e o mică revoluţie în domeniul finanţelor publice locale, care pînă la urmă are şi menirea de a asigura autonomia financiară locală”.

Cît priveşte modificările asupra Legii bugetului de stat, Veaceslav Negruţa a menţionat că schimbarea mare care va exista după implementarea acestei legi este că la Legea bugetului de stat pentru anul viitor va exista o anexă mult mai mare decît cea existentă, în care va fi specificată fiecare autoritate publică locală de nivelul I.

„Calculele se fac printr-o simplă formulă care va fi stabilită în lege, este introdusă în calculator, informaţia iniţială se introduce în acest instrument financiar  şi se calculează suma de care trebuie să beneficieze o localitate sau alta pentru a-şi îndeplini funcţiile”, a spus sursa.

Totodată, transferurile cu destinaţie generală vor fi alocate pe bază de formulă distinctă pentru unităţile administrative-teritoriale de nivelul I şi II. Proiectul mai prevede că sistemul de învăţămînt preşcolar, primar, secundar-general, special şi complementar vor fi finanţate prin transferuri cu destinaţie specială, alocate potrivit legislaţiei.

Ministrul Finanţelor a mai spus că atât Chişinăul, cât şi alte localităţi vor avea doar de câştigat în urma aplicării noii formule.

"Nu va sărăci nicio localitate, pentru că acelaşi Chişinău sau Bălţi azi, conform simulărilor efectuate, nu sunt pierdanţi la aplicarea noii formule", a declarat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, după şedinţa Parlamentului din 13 iunie 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus