Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2013

Noi reglementări ale pieţei valorilor mobiliare de stat

Noi reglementări ale pieţei valorilor mobiliare de stat

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei şi Ministerul Finanţelor au aprobat Regulamentul cu privire la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi, care va intra în vigoare  de la 1 iulie 2013.

Actul normativ în cauză este elaborat în scopul ajustării cadrului normativ aferent valorilor mobiliare de stat la condiţiile de implementare a platformei unice de tranzacţionare a instrumentelor monetar-valutare, concepute în conformitate cu Planul strategic al BNM pentru anii 2013-2017. Astfel, Banca Naţională în calitate de agent fiscal al statului va organiza operaţiunile de plasare a valorilor mobiliare de stat prin intermediul sistemului informaţional Bloomberg.

Regulamentul substituie Instrucţiunea cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi şi reflectă o armonizare actualizată cu cele mai bune practici internaţionale în domeniu.

În acest context, majorarea volumului ofertelor satisfăcute la licitaţie în faza competitivă  de la 65% la 85% din volumul indicativ al emisiunii, cu diminuarea celor necompetitive de la 35% la 15%, va contribui la îmbunătăţirea procesului de formare a preţurilor de piaţă.

O altă modificare ţine de eliminarea comisiei de determinare a rezultatelor licitaţiei şi stabilirea unei căi electronice securizate între BNM şi Ministerul Finanţelor, care  va optimiza comunicarea privind desfăşurarea licitaţiilor. Ca urmare, participanţii la piaţa primară a valorilor mobiliare de stat vor fi informaţi mai rapid despre ofertele satisfăcute şi rezultatele licitaţiilor.
În scopul asigurării continuităţii procesului de desfăşurare a licitaţiilor, sunt prevăzute opţiuni alternative de tranzacţionare, care pot fi utilizate în caz de indisponibilitate a sistemului Bloomberg.

Actul normativ prevede aplicarea de către băncile dealeri primari a normelor proprii referitor la procedurile de lucru cu clienţii, modul de evidenţă a deţinerilor clienţilor şi procedurile de control intern al activităţii cu valori mobiliare de stat.

Adoptarea Regulamentului cu privire la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi, orientat spre modernizarea tehnologică a proceselor, va susţine dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare de stat, precum şi creşterea eficienţei, lichidităţii şi a transparenţei acesteia, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus