Trimite e-mail | Printeaza
Social
10.06.2013

Deputații PLDM au inregistrat un proiect de lege care prevede acordarea concediului prenatal mai mare femeiilor care sunt însărcinate cu tripleți sau mai mulți copii

Deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova Petru Știrbate, Elena Frumosu și Maria Nasu au înregistrat un proiect de lege care prevede acordarea concediului  prenatal mai mare femeiilor care sunt însărcinate cu tripleți sau mai mulți copii.

Autorii propun ca femeile salariate, ucenicele, precum şi soţiile aflate la întreţinerea salariaţilor, care sunt purtătoare a sarcinilor multiple cu 3 și mai mulți feți să beneficieze de concediu prenatal de 112 zile (legislația actuală prevede 70 de zile).

Acest lucru este necesar din cauza faptului că în timpul sarcinei multiple crește riscul apariției unor probleme de sănătate atît în cazul mamei cît și a copiilor. De asemenea, acordarea certificatului de concediu medical de la 25 de săptămâni de sarcină este rațional și din cauza că femeiile însărcinate cu un copil sau gemeni de regulă nasc la termenul de 40 de săptămâni, beneficiind în așa fel de 10 săptămâni de concediu antenatal, însă gravidele cu tripleți în mare parte nasc nedepășind termenul de 35 de săptămâni.

Conform datelor Biroului Național de Statistică în anul 2010 au fost înregistrate 2 cazuri de nașteri multiple, iar în anul 2011-5 cazuri. Medicii spun că nașterile multiple devin din ce în ce mai obișnuite, deoarece tot mai multe cupluri folosesc medicamente contra infertilității. Astazi, în aproximativ 95% din cazurile de fertilizarea in vitro mama este însarcinată cu gemeni sau tripleți.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus