Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.06.2013

La Chisinău a fost lansat primul Centru de Dezvoltare a Carierei

omerii, emigranții moldoveni reveniți acasă, precum și absolvenții diferitor instituții de învățământ vor beneficia de instruire și asistență în obținerea locurilor de muncă în Republica Moldova. Primul centru de acest gen, din cadrul celor patru planificate, a fost inaugurat astăzi la Chisinău.
 
Potrivit Ministerului Economiei, centrul urmează să valorifice metodologia SYSLAB, elaborată de SYSLAB International AS din Norvegia, care este bazată pe o combinație de lucru în echipă, consiliere si formare profesională, promovarea antreprenoriatului și crearea unei rețele de parteneriat între angajatori si potențialii angajați.
 
“Metodologia SYSLAB vine cu o abordare absolut nouă de promovare a angajării durabile și promovării antreprenoriatului”, a menționat Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei, D-ul Valeriu Lazăr. „Acest centru ne va ajuta să creăm mai multe oportunități pe piața forței de muncă, așadar contribuind direct la prevenirea exodului de forță de muncă calificată din țară”.
 
Conform datelor statistice oficiale, rata șomajului în 2012 a fost de 5,6%, bărbaţii fiind mai afectaţi de şomaj comparativ cu femeile. Rata șomajului în mediul urban este mai mare (7,3%) comparativ cu mediul rural (3,9%), deși mai multe locuri de muncă sunt disponibile în marile orașe. În 2012, rata șomajului în rândul tinerilor cu vîrsta cuprinsă între 15-24 ani a fost de 13,1%.
 
„Pentru un recent absolvent sau pentru un șomer de lungă durată, obținerea unui loc de muncă este relativ dificilă, dar nici pe departe imposibilă. Centrele SYSLAB vin cu o abordare inovativă a problematicii șomajului, fapt care ne motivează și ne va uni eforturile pe viitor. Acesta este al 19-lea centru deschis de către noi”, a menționat reprezentantul companiei SYSLAB International AS, D-ul Per Erik Rasmussen.
 
Centrele SYSLAB în Republica Moldova sunt create în cadrul Proiectului “Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă”, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova (PNUD), în parteneriat cu Ministerul Economiei și susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.
 
“Centrul lansat astăzi reprezintă un pas major spre promovarea antreprenoriatului inovativ și angajare durabilă.”, a menționat Reprezentantul Permanent Adjunct al PNUD, D-na Narine Sahakyan. “Acesta va dota persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu cunoștințe și abilități necesare pentru angajare”.
 
În luna iulie vor începe cursurile în prima promoţie la acest Centru, etapa de selectare a candidaţilor fiind deja în luna iunie curent. Pentru mai multe informații, vă rugam să contactați: Dumitru Vasilescu, Manager de Proiect, tel.: (373 22) 839 911, email: dumitru.vasilescu@undp.org.
 
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lucrează cu oamenii la toate nivelurile societății pentru a sprijini crearea unor țări rezistente la crize și pentru a ghida și susține o dezvoltare, care contribuie la îmbunătățirea vieții fiecărui om. Prezenți în 177 de țări și teritorii, noi oferim o perspectivă globală și soluții locale pentru abilitarea oamenilor și pentru crearea unor țări rezistente. Vizitați: www.undp.org și www.undp.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus