Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.05.2013

A fost anunțat un nou concurs pentru reabilitarea din fondurile Programului Compact a altor patru sisteme de irigare

A fost anunțat un nou concurs pentru reabilitarea din fondurile Programului Compact a altor patru sisteme de irigare

Fondul Provocările Mileniului Moldova invită companiile de construcție naționale și internaționale să participe la concursul anunțat pentru reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru: Jora de Jos din raionul Orhei, Coșnița din raionul Dubăsari, Puhăceni și Roșcani din raionul Anenii Noi, efectuată în cadrul Programului Compact, finanțat de Corporația Provocările Mileniului.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a menționat că reabilitarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în perioada de sezon și în afara sezonului, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă care sunt rezistente la șocurile hidraulice și care pot asigura peste 50 de ani de utilizare efectivă. Totodată, Valentina Badrajan a accentuat că reabilitarea celor 4 sisteme de irigare va permite extinderea ariei de teren irigat de la 600 ha pînă la circa 5400 ha.
Actualmente în aria sistemelor de irigare activează 6110 de producători agricoli, 4831 dintre care sunt membri ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.

Companiile de construcție cu experiență în efectuarea lucrărilor similare pot depune ofertele pînă pe data de 29 iulie curent. Ofertele prezentate la concurs vor fi evaluate de experți naționali și internaționali cu experiență în domeniu. Companiile participante vor fi evaluate în funcție de experiența acestora în efectuarea lucrărilor similare, cifra de afaceri, echipamentul disponibil și personalul implicat etc.

Cele patru sisteme de irigare au fost construite în perioada anilor 1960-1980, iar de atunci nu au fost supuse reabilitării. Documentația de proiect privind reabilitarea sistemelor de irigare prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din  polietilenă de  densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat.

În cadrul aceluiași eveniment a fost semnat contractul dintre FPM Moldova și consorțiul de companii românești Hidroconstrucția & IAMSAT Muntenia privind reconstrucția și modernizarea sistemelor de irigare Lopatna din raionul Orhei și Criuleni. Valoarea contractului este de circa 8,3 milioane USD și urmează să fie executat în următoarele 18 luni. În rezultatul reabilitării celor două sisteme centralizate de irigare vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare la cca 760 de hectare.

Viceambasadoarea SUA Kara McDonald a declarat că evenimentul respectiv este o dovadă sigură că Guvernul SUA sprijină dezvoltarea economică în Republica Moldova, iar succesul economic depinde de calitatea parteneriatului stabilit între autorități și fermieri. ”Ne exprimăm speranța că inițiativa de reabilitare a sistemelor de irigare va fi susținută de agricultorii moldoveni prin extinderea numărului de  terenuri prelucrate, construcția de depozite frigorifice, investiții în echipamente de ambalare – componente de bază pentru o agricultură modernă”, a accentuat viceambasadoarea SUA.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare Vasile Bumacov a declarat că este important ca exemplul Programului Compact să fie replicat și în alte regiuni și sisteme de irigare și să fie preluat de alți donatori. Din acest considerent este important ca lucrările de construcție să fie executate în termen pentru a susține așteptările agricultorilor.

Valentina Țapiș, viceministrul mediului, a accentuat că proiectul de reabilitare a sistemelor de irigare nu are doar valoare economică, ci și aduce cu sine și o valoare protecției mediului înconjurător. Astfel grație echipamentelor moderne de care vor beneficia  sistemele de irigare renovate, va fi minimizat impactul negativ adus florei și faunei din bazinele Prut și Nistru.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus