Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.05.2013

Un nou atelier de lucru moldo-american în domeniul reglementării energetice

Un nou atelier de lucru moldo-american în domeniul reglementării energetice

În perioada 14-17 mai, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a desfăşurat un atelier de lucru moldo-american privind perfecționarea practicilor de reglementare din sectorul energetic. A fost a şaptea reuniune dintr-o serie de activităţi de parteneriat bilateral, înițiate în anul 2010 și desfăşurate în cadrul proiectului “Iniţiativa Parteneriatului de Reglementare din regiunea Mării Negre”. Proiectul este finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), iar activităţile sunt implementate de către Asociaţia Naţională a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice (NARUC) din SUA, sub egida Parteneriatului Moldova – Missouri.

În cadrul Comunităţii Energetice, ANRE a adoptat o foaie de parcurs pentru liberalizarea pieţelor de gaze naturale şi electricitate în conformitate cu Directivele Uniunii Europene (UE), iar o astfel de conformare necesită implementarea politicilor tarifare adecvate, promovarea concurenţei loiale, precum şi crearea unui cadru de reglementare solid pentru dezvoltarea energiei regenerabile şi a pieţelor conexe, protecţia consumatorilor, precum şi creşterea transparenţei în activităţile Agenţiei.
În context, directorul ANRE, Victor Parlicov, a declarat că în prezent agenda de reglementare din Republica Moldova este dominată de obiectivele  de armonizare  a legislației la standardele europene, care însă permit aplicarea unui spectru larg de instrumente pentru crearea unei piețe de energie funcționale, puternic dezvoltate și bazate pe concurență. Or, o astfel de piață există în SUA, care are cea mai variată gamă de instrumente și experiență în acest sens, o istorie de reglementare de peste o sută de ani, dar și abordări diferite în politica de reglementare. Astfel că, la elaborarea regulamentelor din ultimii ani, ANRE a preluat mult din experiența americană, în special în ceea ce privește energia regenerabilă, alocarea capacităților și accesul la rețea. Cu ajutorul acestui suport, ANRE a ajuns să fie privită în cadrul Comunității Energetice drept una dintre cele mai performante instituții de reglementare, deși a aderat la această comunitate abia în 2009 printre ultimele țări, a mai spus Victor Parlicov. 

Membrul delegației americane, Comisarul Stephen Stoll din cadrul Comisiei Servicilor Publice din Missouri a declarat că transmiterea experienței americane se face cu scopul de a pregăti specialiștii din Republica Moldova pentru piețele liberalizate de energie electrică și gaze naturale care vor fi formate cu timpul. ”Speranța noastră este că veți beneficia din acea experiență pe care o avem noi, veți învăța din greșelile noastre, veți vedea care au fost acele lucruri care au mers bine la noi și le veți putea folosi în procesul de maturizare a sistemului de reglementare din Republica Moldova”, a spus acesta.
Discuțiile din cadrul atelierului de lucru s-au axat pe: identificarea și transpunerea celor mai bune practici în sancționare pentru încălcările condițiilor de licență; identificarea măsurilor de reglementare în tranziția către piețele liberalizate de energie electrică și gaze naturale; revizuirea actualului model de piață al energiei regenerabile din Republica Moldova și identificarea măsurilor specifice pentru dezvoltarea pieței; definirea funcțiilor și a obligațiilor companiilor de distribuție, furnizorilor și a producătorilor față de consumatorii finali; revizuirea celor mai bune practici pentru îmbunătățirea regulilor existente de interconectare în cadrul rețelei electrice etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus