Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.04.2013

Acordul cu privire la facilitarea eliberării vizelor - Un nou pas important pentru Republica Moldova pe calea europeană

Acordul cu privire la facilitarea eliberării vizelor - Un nou pas important pentru Republica Moldova pe calea europeană

Parlamentul European a adoptat astăzi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, un acord revizuit între Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind facilitarea eliberării vizelor.

'Parlamentul a trimis astăzi un semnal foarte important. Acordul dintre UE şi Republica Moldova reprezintă o recunoaştere a progreselor înregistrate de către autorităţile Republicii Moldova şi a eforturilor poporului moldovean ', a declarat raportorul, Marian-Jean Marinescu (PDL-RO).

Acordul va aprofunda cooperarea cu UE şi având în vedere aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, acest acord revizuit reprezintă un pas încurajator înainte şi va promova dezvoltarea contactelor interumane, stabilitatea, securitatea, dialogul social şi bunăstarea cetăţenilor europeni si moldoveni. Acordul este un punct-cheie în procesul de liberalizare a vizelor şi este, de asemenea, un stimulent pentru Moldova in vederea implementarii reformelor necesare în domeniile libertăţii, securităţii şi justiţiei.'

Acest acord va face cu siguranta o diferenţă pentru o vasta categorie de cetăţeni moldoveni care doresc să călătorească în UE.

In această categorie de cetăţeni sunt inclusi: deţinătorii de paşapoarte biometrice de serviciu, soferii transportatori de marfuri şi cei care transportă persoane, jurnalişti, familiile cetăţenilor Republicii Moldova care au o rezidenta legala pe teritoriul Uniunii Europene şi participanţii la programele oficiale ale UE de cooperare transfrontalieră. Mai mult decât atât, acordul aduce beneficii pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, deoarece acestia vor avea posibilitatea de a se inscrie prin intermediul unui furnizor extern de servicii, alaturi de care, un stat membru cooperează în vederea emiterii unei vize, in schimbul unei taxe de până la 30 de euro. Cetăţenii moldoveni vor fi, de asemenea, scutiti de obligaţia de a se prezenta personal pentru depunerea unei cereri de viza.

În cele din urmă, acordul reprezintă o nouă oportunitate de investiţii pentru UE şi, în acelaşi timp, o deschidere pentru piaţa muncii ', a concluzionat raportorul.

La 1 ianuarie 2008, Acordul de facilitare a regimului de vize între Comunitatea Europeană şi Republica Moldova a intrat în vigoare. Negocierile cu Republica Moldova cu privire la modificarea acordului de facilitare a vizelor au fost conduse de către Comisie între 13 mai 2011 şi 14 decembrie 2011, în urma autorizatiei acordate de către Consiliu. Acordul a fost finalizat in 22 martie 2012, iar Parlamentul este acum consultat cu privire la propunerea de decizie a Consiliului in vederea concluzionarii acestor două acorduri, , informeaza un comunicat de presa.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus