Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2013

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova a avizat pozitiv un nou proiect de reformare a sistemului de alegere a deputaţilor

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova a avizat pozitiv un nou proiect de reformare a sistemului de alegere a deputaţilor, înregistrat de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PDM şi un grup de parlamentari democraţi. Noul proiect de lege este co-semnat de către alţi doi membri ai fracţiunii PDM, Andrian Candu şi Vasile Botnari.

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege se arată, că “modificările propuse oferă fiecărui cetăţean un acces mai mare la procesul decizional la nivel legislativ, prin intermediul deputatului ales, dat fiind faptul că deputatul este dependent de votul fiecărui cetăţean din localitatea de circumscripţie”.

Proiectul de lege a fost depus în Parlament la un an de zile de la prima dezbatere publică privind modificarea sistemului electoral din ţara noastră, organizată de filiala din Chişinău a National Democratic Institute (NDI), la propunerea lui Vlad Plahotniuc. În toată această perioadă au continuat consultările cu numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în legislaţie electorală, instituţii care promovează consolidarea democraţiei în Republica Moldova.

Dacă va fi votată în plenul Parlamentului, această lege va aduce modificări la Codul electoral, iar în viitoarea componenţă a legislativului 50 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal şi vor reprezenta direct cetăţenii din circumscripţii concrete şi încă 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, informează Centrul de presa al PDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus