Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.04.2013

Indicele preţurilor de consum s-a majorat nesemnificativ cu 0,1%, în martie

Indicele preţurilor de consum s-a majorat nesemnificativ cu 0,1%, în martie

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum s-a majorat nesemnificativ cu 0,1%, în martie faţă de februarie.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,1 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,3 la sută, a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1 la sută şi de scăderea preţurilor la produsele alimentare cu 0,1 la sută.

În luna martie au crescut preţurile la unele produse alimentare: cartofi – cu 2,6%, făină de grîu – cu 1,5%, struguri proaspeţi – cu 1,2%, legume proaspete – cu 0,7% (inclusiv: roşii proaspete – cu 2,9%, morcov şi ciuperci proaspete – cu  cîte 1,4%, sfeclă roşie – cu 0,6%), pîine din făină de grîu – cu 0,9%, zahăr tos – cu 0,7%. Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la: ouă de găină – cu 13,6%, carne de porc – cu 2,1%, preparate din carne şi semifabricate – cu 1,5%, varză proaspătă – cu 1,2%, fructe sămînţoase – cu 1,1%, ceapă uscată – cu 0,9%, peşte proaspăt şi congelat – cu 0,6%. Descreşterea preţurilor la produsele nominalizate a determinat reducerea preţurilor pe total grupa produselor alimentare cu 0,1%.

La mărfurile nealimentare au fost marcate majorări de preţuri la: combustibili – cu 0,2%, în special la carburanţi – cu 0,7%, la confecţii – cu 0,3%, detergenţi, medicamente, obiecte de sanitarie şi igienă, televizoare, frigidere şi congelatoare, aragaze, articole cosmetice şi alte obiecte predestinate pentru folosinţă personală – de la 0,2% pînă la 0,9% şi ţigări – cu 1,0%. Concomitent, în martie a.c. au scăzut preţurile la îmbrăcăminte din blănuri pentru bărbaţi – cu 1,4%, paltoane şi pardesiuri, scurte de iarnă, cizme de iarnă pentru bărbaţi, femei şi copii – de la 0,5% pînă la 0,9%.

La serviciile prestate populaţiei în luna martie a.c. a fost înregistrată o majorare a tarifelor medii lunare la: plata pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 6,0%, serviciile birourilor de avocaţi – cu 5,8% şi serviciile taximetrelor – cu 1,5%. În luna de analiză s-au redus tarifele la: turism în grup peste hotarele ţării – cu 3,2%, serviciile transportului feroviar internaţional şi aerian – cu 0,3% şi respectiv 0,2%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus