Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.04.2013

Producătorii agricoli au învățat cum să producă cireșe de calitate înaltă

Producătorii agricoli au învățat cum să producă cireșe de calitate înaltă

Peste  60 de producători de cireșe, consultanți agricoli, prestatori de servicii au învățat despre creșterea cireșilor și gestionarea livezilor de cireși în cadrul unui seminar organizat recent de Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de USAID și Corporația Provocările Mileniului.

Potrivit organizatorilor, în condițiile de creștere a concurenței cultivatorii de cireşi din Republica Moldova trebuie să învețe să producă fructe de calitate înaltă, în volume mari și cu cheltuieli minime. Ei trebuie să știe a optimiza livezile, astfel încît acestea să fie uşor de menţinut și să producă fructe de calitate, care pot fi recoltate rapid, cu necesități minime a forței de muncă.

Partea teoretică a seminarului a fost urmată și de o sesiune practică de demonstrare a tehnicilor de tăiere, care s-a desfășurat într-o gospodărie cu livadă de cireși în apropierea orașului Edineț.

În cadrul seminarului, expertul internațional în producerea cireșelor Lynn Long, profesor la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, a explicat cei patru pași esențiali de tăiere a pomilor de cireș și formarea coroanelor noi la soiurile și portaltoaiele de perspectivă pentru Republica Moldova. “Datorită soiurilor, portaltoiurilor și sistemelor de instruire noi, pomii de cireșe au devenit mai precoce și mai profitabili. Înțelegerea noilor tehnologii de producere a cireșelor va ajuta producătorii moldoveni să concureze cu producătorii din alte țări, unde aceste tehnologii sunt utilizate deja de mulți ani, nu doar pe piețele tradiționale, de exemplu Rusia, ci și pe cele noi – Orientul Mijlociu și Europa Occidentală,” a spus dl Long.

”Seminarul a fost un eveniment important pentru producătorii de cireșe din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova. Gestionarea corectă a formei de coroană, tăierii pomilor, de asemenea și alegerea corectă a combinației soi-portaltoi influențează într-o măsură mare mărimea, gustul și aroma fructelor. Prin urmare, obiectivul unui manager de livadă ar trebui să fie creșterile anuale a pomilor pe portaltoi medii sau mici cu o lungime minimă de 60 cm, limitând numărul ramurilor mai în vârstă de 5-6 ani, prin înnoirea permanentă a 20% din coroană o dată la 5 ani. Atrageți atenție și la vigoarea de creștere a pomilor – cu cât mai multe frunze are, cu atât mai mulți carbohidrați se produc, iar cireșele sunt mai mari. Producerea cireșelor de calitate necesită un raport de cinci frunze la fruct” a comunicat producătorilor agricoli specialistul în producerea fructelor al ACED Dr. Eugeniu Gudumac.

Conform Dr. Eugeniu Gudumac, dacă obiectivele de tăiere şi de formare a pomului de cireș s-au schimbat puţin de-a lungul anilor, actualmente în livezile moderne particularitățile tăierii şi formării acestora s-au schimbat radical, fapt ce a avut un impact și asupra sortimentului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus