Trimite e-mail | Printeaza
Social
01.04.2013

O sută de centre de BAC vor fi create pentru susținerea examenelor în 2013

O sută de centre de BAC vor fi create pentru susținerea examenelor în 2013

Conform noilor prevederi ale Metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat 2013, la BAC vor fi admiși doar candidații care vor avea situația școlară încheiată la toate disciplinele de studiu și nu doar la disciplinele de examen, informează un comunicat al Ministerul Educației.

Cele 100 de centre de BAC și două centre în care vor fi verificate lucrările vor fi echipate cu camere video. Acest echipament va rămîne în gestiunea instituțiilor de învățămînt pentru securizarea spațiului școlar. Ministerul Educației a desfășurat, recent, licitația publică pentru achiziționarea serviciilor de dotare a centrelor de BAC cu aproximativ 1.200 de camere video.

”Ministerul Educației nu este interesat să pice cît mai mulți elevi la examen, ci să fie corect față de toți cei implicați în procesul de testare a cunoștințelor şi abilităţilor. Camerele video vor fi instalate pentru a-i susține pe absolvenții care au învățat. Cei care au învățat nu au de ce să-și facă griji”, a declarat viceministrul Educației, Igor Grosu.

Candidații vor semna și în sesiunea de BAC 2013 o declarație pe propria răspundere prin care vor confirma că nu vor folosi în timpul examenului materiale interzise cum ar fi: tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei.

Ministerul Educației și Agenția de Asigurare a Calității (AAC, în trecut - Agenția de Evaluare și Examinare) recomandă tuturor candidaților să utilizeze pentru pregătirea pentru examene de absolvire doar surse aprobate sau coordonate de către minister: manualul școlar, ghiduri, programe, modele de teste pentru exersare (www.aee.edu.md ).

Ministerul Educației accentuează încă o dată că examenele sînt gratuite și orice acumulări de bani în timpul desfășurării acestora vor fi interpretate ca și acte de corupție. Ministerul îndeamnă elevii, părinții, instituțiile mass-media să informeze despre astfel de cazuri la adresa electronică bacalaureat2013@edu.md sau la linia fierbinte 022 23 46 09.

”Agenția de Asigurare a Calității va organiza împreună cu Centrul Național Anticorupție sesiuni de informare cu părinți, profesori și elevi despre Metodologia BAC 2013, procesul de organizare a examenelor de absolvire și măsurile de prevenire a cazurilor de corupție”, a declarat Anatol Topală, directorul AAC.

În sesiunea 2013, vor susține examene de bacalaureat 28.497 de candidați în 100 de centre (30 de centre în municipiul Chișinău și 70 în țară). Din numărul total de candidați, 20.214 sînt din licee, 268 - din licee profesionale, 6.410 din colegii, 649 din universități. 956 de candidați au solicitat să susțină examene de bacalaureat în regim extern. Pentru susținerea examenelor de BAC în regim extern nu vor fi create centre separate. Candidații vor susține examenele în aceleași centre, în același timp cu restul absolvenților.

În liceele din Republica Moldova încep pretestările pentru toți candidații la examenele de absolvire, sesiunea 2013. Ministerul Educației recomandă tuturor instituțiilor de învățămînt preuniversitar care au candidați la BAC să organizeze acest exercițiu pentru a verifica nivelul de pregătire al elevilor pentru examenele de bacalaureat. Pretestările vor fi organizate în perioada 1-12 aprilie. În această perioadă, testele vor fi plasate pe pagina web a Agenției de Asigurare a Calității (www.aee.edu.md), în zilele anunţate în orarul pretestărilor, începînd cu ora 8.00, iar la ora 14.00 vor fi disponibile baremele de corectare. Lucrările nu vor fi notate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus