Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.03.2013

Presedintele Timofti propune modificarea Legii privind Curtea Constitutionala

Presedintele Timofti propune modificarea Legii privind Curtea Constitutionala

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat spre examinare Parlamentului, în regim prioritar, o inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituțională.

Șeful statului propune abrogarea alineatului (4) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională, care stabilește că Curtea Constituțională este în drept să se convoace numai după ce au fost numiți cel puțin 4 judecători din partea tuturor autorităților competente (Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii).

Președintele Timofti consideră că, deși judecătorii sunt numiți de puterile legislativă, executivă și judecătorească, și una din atribuțiile de bază ale Curții este asigurarea realizării principiului separării puterii în stat, Curtea Constituțională nu reprezintă cele trei ramuri ale puterii în stat și nici judecătorii numiți nu reprezintă autoritățile respective în componența Curții.
Potrivit Legii nr. 317, Curtea Constituțională exercită jurisdicția în ședințe plenare, iar cvorumul pentru plenul Curții este de două treimi din numărul judecătorilor.

Astfel, deși legea prevede că ședințele plenare ale Curții sunt deliberative dacă întrunesc condiția de prezență a 4 judecători, obligativitatea care reiese din art. (4), ca aceștia să aibă reprezentare „din partea tuturor autorităților competente” face imposibilă funcționalitatea acestei instituții în condițiile prezenței a 4 judecători care au fost numiți doar din partea a două autorități competente.

În prezent, din componența Curții Constituționale lipsesc doi judecători a căror numire ține de competența Parlamentului, ceea ce face imposibilă activitatea Curții.

Prezenta inițiativă legislativă urmărește excluderea situațiilor de blocaj instituțional, în care Curtea Constituțională ar fi în incapacitate de lucru chiar dacă, de facto, este asigurată prezența cvorumului, de 4 judecători.
Amintim că președintele Timofti a sesizat recent problema funcționalității Curții Constituționale, în cadrul consultărilor cu fracțiunile parlamentare, când le-a cerut acestora să numească în regim de urgență 2 judecători la Curtea Constituțională, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus