Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2013

Agenţi economici din R. Moldova şi România au avut întrevederi bilaterale la Chişinău

Agenţi economici din R. Moldova şi România au avut întrevederi bilaterale la Chişinău

Potrivit CCI, peste 20 de agenți economici din Moldova și 15 reprezentanți ai mediului de afaceri din România s-au întrunit la Chișinău, pe 14 martie 2013, în cadrul unei reuniuni de afaceri. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, cu scopul de a consolida relaţiile comercial-economice bilaterale.

Mihai Bîla, director al Direcției Relații Internaționale a CCI a Moldovei, a menționat că, după volumul schimburilor comerciale principalul partener din Uniunea Europeană al țării noastre este România. "Agenții economici autohtoni manifestă interes față de partenerii de peste Prut. România este nu numai un bun vecin al Moldovei, ci și membru al UE, de la care putem prelua experiența în vederea accesului și promovării pe piața comunitară. Prin reuniunea de astăzi dorim să creăm noi premise pentru întreprinzătorii din ambele ţari."

Clementina Ion, ministru consilier pe probleme economice al Ambasadei României la Chișinău, a accentuat că relațiile comercial-economice dintre Moldova și România sunt foarte dinamice, depășind nivelul atins în anul 2008. "Investitorii români sunt prezenți activ pe piața RM, la momentul actual fiind înregistrate 1280 de companii cu capital mixt, iar valoare investițiilor constituie 140 mln USD. Ne-am întrunit aici pentru a vă oferi suport și asistență în vederea intensificării parteneriatelor bilaterale".

Din delegația română fac parte companii din domeniile: IT, management, consultanţă pentru accesarea finanţărilor nerambursabile pentru afaceri, colectarea selectivă a deşeurilor, managementul deşeurilor şi protecţia mediului; industria prelucrătoare, laboratoare de încercări, institute de cercetări tehnice etc.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, pentru anul 2012, a înregistrat suma de 977.3 mil. USD, cu 2.79% mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, România se situează pe locul 2 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale.

Exportul de mărfuri realizat în 2012 a înregistrat suma de 356.7 mil. USD, scăzând cu 5.23 % faţă de anul precedent. România se situează pe locul 2 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deținând o pondere de 16.5 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 620.6 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 8.06 % în raport cu anul 2011. România se situează pe locul 3 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 11,90 % în volumul total al importului RM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus