Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2013

Iurie Leancă: Avem nevoie de un an, un an şi jumătate ca să ducem la capăt aceste reforme

Iurie Leancă: Avem nevoie de un an, un an şi jumătate ca să ducem la capăt aceste reforme

Interviu realizat de Europa Liberă cu Iurie Leancă, ministrul de externe, despre reuniunea de la Bruxelles a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova.

Ministrul in exercitiu al Afacerilor Externe si Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat la cea de-a saptea reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova. Evenimentul, co-prezidat de Romania si Franta si organizat cu sprijinul presedintiei irlandeza a UE, a avut loc cu ocazia Consiliului Afacerilor Externe al UE.

Europa Liberă: Domnule Leancă, aţi participat în capitala Belgiei în calitate de ministru în exerciţiu al afacerilor externe şi integrării europene la a şaptea reuniune a grupului pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova. Pe ultima sută de metri, înaintea summit-ului de la Vilnius, această reuniune?

Iurie Leancă: „Până la summitul de la Vilnius mai e suficient timp, deci, nu este vorba de ultima sută de metri. Această reuniune a fost planificată trei luni în urmă. Ideea era să trecem în revistă procesul de reforme pe plan intern în Republica Moldova şi ajustarea acestor reforme la agenda europeană şi parcursul european. Bineînţeles, este în contextul pregătirii pentru Vilnius, dar şi discuţii despre strategia de după Vilnius. Ce îşi propune Republica Moldova să realizeze în acest sens, dar în consultare foarte strânsă cu colegii europeni.”

Europa Liberă: Sprijinul din partea partenerilor europeni astăzi e mai important ca niciodată. Am reţinut şi un mesaj pe care comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate Stefan Fule îl plasa pe o reţea de socializare, îndemnând autorităţile de la Chişinău să se gândească la interesul naţional. Ce mesaj a avut în cadrul acestei reuniuni domnul Fule, dacă a avut?

Iurie Leancă: „Această reuniune nu a putut să nu aibă în centrul atenţiei şi evoluţiile sau, cum ar spune unii politologi, involuţiile din Republica Moldova în contextul moţiunii de cenzură şi demiterii Guvernului Republicii Moldova. Bineînţeles, că participanţii la această reuniune, reprezentanţii ţărilor membre la diverse nivele fie miniştri de externe, secretari de stat sau reprezentanţi permanenţi pe lângă structurile UE, dar şi comisarul pentru extindere, precum şi doamna Helga Schmid care este secretar general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă, s-au referit în mod special la situaţia din Republica Moldova.

În primul rând, toţi vorbitorii au menţionat că până în acest moment cu toate problemele obiective, subiective, incertitudinile prin care am trecut anterior am reuşit până acum să facem faţă acestor provocări. Am reuşit să asigurăm o evoluţie şi o dezvoltare  pozitivă în ansamblu în Republica Moldova, surprinzând multă lume, mulţi parteneri de-ai noştri, anticipând chiar sau mergând înainte calendarului pe care ni l-am propus până în 2010 pe subiectele majore pe care le aveam pe agenda cu UE. Astfel încât fundalul a fost unul pozitiv.

Sigur că realizând acest lucru, investind, acum mă refer la partenerii noştri, în această relaţie timp, energie, sprijin, resurse, toată lumea îşi doreşte ca acest parcurs pe care l-am iniţiat să fie finalizat cu succes, fiindcă asta ar însemna un stat funcţional şi cetăţeni care au încredere în viitorul lor şi a copiilor lor în acest stat.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, aceşti demnitari europeni exprimă mesaje destul de puternice de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova. De ce contaţi atât de mult pe factorul extern?

Iurie Leancă: „Aşa după cum l-aţi evocat pe domnul Fule, cei prezenţi la această reuniune şi-au exprimat speranţa că politicienii de la Chişinău vor înţelege exact care este miza relaţiei care s-a clădit deloc simplu. Care este miza unui nivel de încredere pe care am reuşit să-l dobândim. Un partener de-al nostru spunea că această încredere se clădeşte foarte greu, dar se risipeşte, din păcate, foarte simplu.

Pornind de la faptul că deocamdată, în pofida acestor evoluţii, involuţii uneori lipsite de sens şi motivate doar de emoţii şi fără anumite motive obiective şi serioase, toţi au spus foarte clar că criza respectivă de la Chişinău trebuie să genereze nu o dezangajare a UE, ba din contra un sprijin şi mai activ. Dar trebuie şi noi să ne dăm seama care este rolul şi locul nostru în context regional, în context european şi să înţelegem foarte bine că trebuie să răspundem cu promptitudine la acest sprijin şi la această încredere foarte mare.

M-aţi întrebat de ce contează acest sprijin european. Răspunsul este foarte simplu. Obiectivul integrării în UE a servit drept un catalizator extrem de puternic de transformare a societăţilor din ţările Europei Centrale, din ţările Baltice. Noi nu trebuie să fim o excepţie. UE ne ajută să ajungem la o situaţie, la un model economic, care şi-a demonstrat vitalitate, care şi-a demonstrat viabilitate şi care serveşte în primul rând omul şi ne ajută cu resurse financiare, transfer de expertiză.

Nu văd cum am putea să ne transformăm într-un stat viabil, dacă cetăţenii noştri se regăsesc de minune, în pofida tuturor problemelor, în Italia sau în Spania, sau în Marea Britanie. Dacă vom asigura instaurarea unui mecanism similar, unui sistem politic, economic, social similar se vor regăsi şi la ei acasă. Pe acest motiv, sprijinul, dar şi atitudinea UE contează enorm de mult.”

Europa Liberă: Foarte sincer, au pierdut din încredere demnitarii europeni din moment ce această criză politică greu se depăşeşte?

Iurie Leancă: „Foarte sincer, deocamdată beneficiem de tot sprijinul din partea UE. Trebuie însă să tragem concluziile de rigoare, să nu prelungim această perioadă de incertitudine pentru prea mult timp. Trebuie să ne mobilizăm, să ne aşezăm la masa de discuţii fără nici un fel de condiţionări care a priori sunt inacceptabile şi să găsim rapid o platformă care ne uneşte.

Obiectivele care ne unesc sunt mult mai multe decât cele pe care le avem. Toată lumea a vorbit că nu e cazul să ne lansăm în alegeri anticipate. Pornind de la înţelegerea partenerilor noşti, dar şi din înţelegerea noastră că suntem în proces de promovare a reformelor. Mai avem nevoie de timp, de aceea şi se dau de obicei patru ani, ciclul electoral, ca să poţi să finalizezi şi să demonstrezi avantajul şi corectitudinea paşilor pe care i-ai iniţiat.

Avem nevoie de un an, un an şi jumătate ca să ducem la capăt aceste reforme. Ca fiecare cetăţean din Republica Moldova să vadă urmarea acestor reforme, schimbări spre bine pe buzunarul său, pe viaţa lui, pe nivelul de educaţie, de sănătate, infrastructură, energetică, pe regim fără de vize etc. Iată de ce e atât de important acum să ne axăm pe ceea ce ne uneşte şi împreună cu partenerii europeni să realizăm acest obiectiv.”

Europa Liberă: Şi totuşi la summitul de la Vilnius va urma parafarea acestor acorduri moldo-comunitare?

Iurie Leancă: „Obiectivul cel mai important pentru următoarele zile e să finalizăm negocierile pe marginea Acordului de Asociere şi Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Tot în această săptămână este foarte important să facem aşa încât cu misiunile de evaluare, care sunt cinci la număr, să parcurgem acest test foarte serios cât mai bine, mi-aş fi dorit să fie cu brio. Dacă reuşim acest lucru, pasul următor va fi să ne axăm pe parafarea Acordului de asociere şi a celuilalt acord.

După aceea, sigur, că obiectivul va fi semnarea fie ca la Vilnius sau după Vilnius. Sigur că contează să fie cât mai repede, dar cunoaştem acum care sunt procedurile tehnice, birocratice care nu pot fi evitate. Deci, să luăm pas cu pas.

Ceea ce am constatat astăzi, în pofida acestor evoluţii, involuţii, beneficiem în continuare de un sprijin şi acest lucru mă face să fiu încrezător că avem o şansă, dar va depinde foarte mult de responsabilitatea politicienilor de la Chişinău. Sper să fim în pofida aşteptărilor în primul rând din partea cetăţenilor noştri, dar şi din partea partenerilor noştri care au investit aceste aşteptări în Republica Moldova.”

www.europalibera.org

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus